DNEVNA DOZA VIKTORA ORBANA: "Vođe Evropske unije su kolonijalisti"

"Ponašaju se kao kolonijalisti. Hoće da diktiraju koji zakoni treba da se primenjuju u drugoj zemlji, hoće da nam govore kako da vodimo naše živote i kako da se ponašamo", rekao je Orban za svoje kritičare u EU.

  • Svijet

  • 02. Jul. 2021  

  • 1

Mađarski premijer Viktor Orban optužio je danas vođe EU da se ponašaju kao "kolonijalisti" kada kritikuju sporni mađarski zakon koji smatraju da ograničava prava LGBT populacije u toj zemlji, javlja Beta.

Vođe EU kritikovale su Orbana zbog tog zakona na samitu u Briselu prošle nedjelje, a holandski premijer Mark Rutte je rekao da Orban treba, ili da podrži vrijednosti Unije, ili da izađe iz tog bloka.

U današnjoj izjavi za javni radio Orban se suprotstavio pozivima da povuče zakon koji zabranjuje "izražavanje ili promociju" homoseksualnosti.

"Ponašaju se kao kolonijalisti. Hoće da diktiraju koji zakoni treba da se primenjuju u drugoj zemlji, hoće da nam govore kako da vodimo naše živote i kako da se ponašamo", rekao je Orban za svoje kritičare u EU.

On je rekao da je njihova kritika rezultat "loših refleksa izazvanih njihovom kolonijalnom prošlošću".

Parlament Mađarske je sredinom juna izglasao zakon kojim se zabranjuje "promovisanje" homoseksualnosti među maloljetnicima.

Mađarska desničarska vlada insistira na tome da je zakon potreban da osigura da seksualno obrazovanje djece mlađe od 18 godina bude jedino domen roditelja.

Međutim, LGBT alktivisti i visoki evropski zvaničnici osudili su taj zakon smatrajući da on stigmatizuje seksualne manjine i nastoji da uguši razgovor o seksualnoj orijentaciji.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen prošle nedjelje nazvala je taj zakon "sramotnim" i poslala pismo Mađarskoj tražeći od nje razjašnjenje za utjecaj tog zakona na osnovna prava.

Šefovi 17 EU zemalja potpisalo je zajedničko pismo u kome se osuđuje zakon i pozvali Evropsku komisiju da tuži Mađarsku Evropskom sudu pravde oko tog pitanja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...