DODIKOV NAČELNIK NEMA MJERU: Za godinu dana zadužio svoju općinu za više od 20 miliona KM

Manji kredit od milion KM planira da vrati u roku od godinu dana po kamatnoj stopi od 2,5 posto, dok onaj veći od dva miliona želi da razvuče na deset godina i dobije grejs period od dvije godine, s tim da je planirana kamatna stopa u četiri posto.

  • Ekonomija

  • 02. Jul. 2021  

  • 2

Dvije godine nakon što je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić (SNSD) na račun budžeta kupio automobil vrijedan 140.000 maraka, od banaka traži kredite za investicije i krpljenje budžetskih rupa, piše poslovni portal CAPITAL.

Naime, Adžić traži dva kredita ukupne vrijednosti od tri miliona maraka.

Manji kredit od milion KM planira da vrati u roku od godinu dana po kamatnoj stopi od 2,5 posto, dok onaj veći od dva miliona želi da razvuče na deset godina i dobije grejs period od dvije godine, s tim da je planirana kamatna stopa u četiri posto.

Drugi kredit će biti potrošen u komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu te za sportsku dvoranu.

Prema zvaničnim podacima, bez ovog zaduženja, Gradiška otplaćuje devet kredita po osnovu kojih će do 2040. godine morati da vrati nepunih 35 miliona maraka, što je na nivou godišnjeg budžeta.

Adžić i njegova administracija su najveći kredit podigli prije tačno godinu dana, kada su se kod tri komercijalne banke zadužili za 17,5 miliona maraka i to kako bi bi zatvorili stare obaveze.

Zaduženje je pravdao tako što je naveo kako se refinansiranjem postojećih obaveza rasteretiti budžet grada, smanjiti kamatna stopa, ali i produžiti rok otplate kreditnih obaveza.

Saglasnost za novo zaduženje je dobio je od Ministarstva finansija Republike Srpske koje je konstatovalo kako je zaduženje u zakonskim okvirima.

“Imajući u vidu da Gradiška po osnovu postojećih i potencijalnog zaduženja u 2021. godini i bilo kojoj narednoj godini ne prelazi 18 odsto ostvarenih redovnih prihoda u prethodnoj fiskalnoj godini, ministarstvo je saglasno da se grad zaduži prema uslovima definisanim Odlukom skupštine grada”, stoji u dokumentu koji potpisuje ministrica Zora Vidović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...