AMERIČKI AMBASADOR U BiH JASNO PORUČIO POLITIČARIMA: "SAD ostaju partner liderima i građanima koji su SPREMNI ZA REFORME"

"A kad govorimo o izborima: korumpirani akteri koji izborni sistem iskorištavaju i njime manipulišu zarad vlastite koristi, otimaju građanima pravo da biraju vlastite lidere i pozivaju te iste lidere na odgovornost."

  • Vijesti

  • 04. Jul. 2021  04. Jul. 2021

  • 5

Povodom 245. godišnjice nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država, Eric Nelson, ambasador SAD u BiH uputio je prigodnu poruku u kojoj je akcentirao da je praznik prilika da se proslavi i 25 godina od kako Agencija za međunarodni razvoj SAD (USAID) pruža pomoć BiH. Poručio je da su reforme nadomak ruke te podcrtao da SAD ostaju nepokolebljiv partner u tome.

"U prvim godinama poslije rata, ta pomoć bila je usmjerena na obnovu zemlje i ponovno pokretanje privrede. I već 25 godina ulažemo u institucije i obuku građana ove zemlje koji teže prosperitetnijoj i demokratskoj budućnosti zasnovanoj na valadavini zakona", kazao je ambasador Nelson.

Kako je objasnio, dok obilježavamo godišnjicu USAID-a, svake sedmice putem društvenih mreža promoviraju heroje BiH, odnosno građane koji su iskoristili obuku i pomoć USAID-a za izgradnju jače, prosperitetnije demokratije u Bosni i Hercegovini.

Mladi spremni za bolju budućnost

"Njihove priče o teško postignutim rezultatima u polju ljudskih prava, pravde, mira i pomirenja, poduzetništva i otvaranja radnih mjesta, obrazovanja i drugo podsjećaju nas na napredak koji je postignut. Njihove su priče utjelovljenje sposobnosti ove zemlje da dostigne standard koji postoje u evro-atlanstskoj zajednici", kazao je Nelson.

Izrazio je nadu da će te priče o prevazilaženju velikih prepreka biti inspiracija narednim generacijama da očekuju bolju budućnost i dovrše posao na njenoj izgradnji.

"Sastajem se s mnogim mladim ljudima spremnim da se nose sa ovim izazovom. Posvećeni su oslobađanju od podjela iz prošlosti i prevazilaženju etničkih, vjerskih, rodnih, polnih i ostalih razlika da bi zajedno radili na boljoj budućnosti ove zemlje. Kroz pružanje naše pomoći, mi nastavljamo ulagati u buduće generacije i zato ćemo večeras čuti glas mladih. Oni su spremni. Bosni I Hercegovini su za izgradnju povjerenja potrebni lideri, a njima je potrebno osigurati uporište", naveo je američki ambasador.

Izborna reforma, investicije i borba protiv korupcije

Prema njegovim riječima, istinsko uporište za budućnost treba da uključuje i izbornu reformu prije izbora naredne godine kao i reforme koje će privući strane investicije i pomoći legitimnim poslovnim subjektima da otvore radna mjesta, napredovanje u realizaciji reformi koje će BiH približiti članstvu u EU, a, iznad svega, zajedničku borbu protiv korupcije.

U tom kontekstu, citirao je američkog predsjednika Joea Bidena, koji je kazao da korupcija nagriza temelje demokratskih društava i da su zbog nje vlasti manje efikasne, rasipaju se javni resursi i stavlja nejednakost kada je u pitanju dostupnopnost usluga, što porodicama otežava brigu o najmilijima.

"A kad govorimo o izborima: korumpirani akteri koji izborni sistem iskorištavaju i njime manipulišu zarad vlastite koristi, otimaju građanima pravo da biraju vlastite lidere i pozivaju te iste lidere na odgovornost. Reforme kojima bi se riješila ova pitanja, podstakao privredni rast u BiH, eliminisala diskriminacija i zloupotreba izbornog procesa, te otpočelo vraćanje povjerenja u pravosudne institucije nadomak su ruke u ovoj godini. Sjedinjene Države ostat će nepokolebljiv partner liderima i građanima koji su spremni da rješavaju ovakve problem i BiH usmjere naprijed", podcrtao je Nelson.

Kako je dodao, logo USAID-a predstavlja čvrsto rukovanje dva partnera i on simbolizira pristup SAD saradnji sa zemljama partnerima širom svijeta.

"U ovoj, 25. godini partnerstva između USAID-a i BiH, s ponosom ističemo svoju sponu sa građanima BiH. Ujedno vam zahvaljujem na partnerstvu i što ste nam se pridružili u proslavi rođendana naše nacije, zaključio je Nelson u poruc

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...