PUTIN ŠOKIRAO FRANCUZE: Sada se šampanjcem smiju nazivati samo pjenušava vina proizvedena u Rusiji!

Zakon je donesen kako bi se zaštitila, piše ruski tabloid Moskovski komsomolac (MK), ruska vinska industrija, a pogotovo ona u Krimu, piše Jutarnji list.

  • Svijet

  • 05. Jul. 2021  

  • 0

Šampanjac je naš i gotovo! - ironiziraju nezavisni ruski mediji nedavnu odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina da se šampanjcem smije nazivati samo pjenušava vina proizvedena u Rusiji!

Nova ruska "aneksija" ovaj je put udarila na naziv šampanjac, odnosno na pjenušavo vino koje se proizvodi u francuskoj regiji Champagne, po kojoj je taj pjenušavi vinski napitak i dobio ime te imaju ekskluzivno pravo na taj naziv. No, sada je Putin donio Zakon Broj 345 - F 3 po kojem se ti imenom mogu nazivati samo pjenušci proizvedeni u Rusiji, pa je čak obustavljen uvoz najpoznatijeg i najprestižnijeg francuskog proizvođača šampanjaca Moët Hennessy, odnosno ako žele i dalje biti na ruskom tržištu, morat će svoj proizvod preimenovati u "pjenušavo vino". Prema toj Putinovoj odluci u Rusiji će samo ruski šampanjci moći koristiti to ime, a oni proizvedeni u domovini šampanjca, Champagnei, morat će se odreći toga u ime naziva "pjenušac", pa neki čak predlažu da Putin i rusku regiju Kubanj gdje se proizvodi ruski šampanjac preimenuje u Champagne kako bi se stvar sredila do kraja.

Kako će ta ruska igra proći u inozemstvu ne zna se, ali s francuskim šampanjcem, pod tim imenom, u Rusiji je gotovo. Inače, kako piše ruski poslovni list RBK, Rusija godišnje uvozi oko 50 miliomna litara šampanjca, od čega je samo 13 posto francuskog, a od toga dva posto otpada na Moët Hennessy. Zakon je donesen kako bi se zaštitila, piše ruski tabloid Moskovski komsomolac (MK), ruska vinska industrija, a pogotovo ojačala ona u Krimu, poluotoku koji je Rusija u martu 2014. godina otela Ukrajini.

Ruski politolog Igor Ejdman kaže kako je ova odluka da se šampanjac iz francuske postojbine naziva "pjenušcem", a da se ruski "gazirani bućkuriš" naziva "šampanjcem", zapravo "kvintesencija Putinove politike". Prema njemu, u Rusiji će biti onako kako "gazda kaže" pa će i "govno biti bombon ako ga se tako proglasi", piše Ejdman u povodu Putinove "šampanjske" odluke. Još u vrijeme SSSR-a, korišten je u toj zemlji naziv "šampanjac" (najpoznatiji je bio šampanjac "Sovjetski"), što je i Rusija nastavila koristi nakon raspada SSSR-a, unatoč traženju Francuza da se taj termin zamijeni pjenušcem. Među najpoznatijim ruskim šampanjcima su Kruna ruskog imperija, zatim Abrao Djurso, Chateau Tamagne, Fanagoria, Aristov, Tmanskoje te Zolotaja Balka.

Isto tako, Putin je donio uredbu o nazivu "ruski konjak", ali on će se odnositi samo na konjak koji je stopostotno proizveden u Rusiji, jer kako piše MK, zasad se još za proizvodnju ruskog konjaka koristi uvozni "destilat konjaka". Podsjetimo da se Rusija i Ukrajina spore oko prva na boršč (juha od cikle) pa se sve češće koriste "etnički" nazivi za taj specijalitet - ruski, odnosno ukrajinski boršč, no obe ga zemlje nastoje pripisati samo sebi.

(Jutarnji list)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...