JE LI OVO NJEMAČKA PREUZIMA KONTROLU NAD BIH: Merkel najavila dolazak Christian Schmidta i poručila: "SITUACIJA NIJE ZADOVOLJAVAJUĆA"

Merkel je istakla da je Evropska unija do sada uradila mnogo toga zajedno s državama Zapadnog Balkana kako bi se situacija u ovom dijelu Evrope poboljšala te da je dobra saradnja između država jedan od interesa i same EU.

  • Mini market

  • 05. Jul. 2021  05. Jul. 2021

  • 0

Njemačka kancelarka Angela Merkel učestvovala je danas na sastanku s čelnicima država Zapadnog Balkana, a nakon sastanka je poručila kako države u saradnji s Evropskom unijom moraju uraditi još mnogo toga kako bi riješili probleme.

Merkel je istakla da je Evropska unija do sada uradila mnogo toga zajedno s državama Zapadnog Balkana kako bi se situacija u ovom dijelu Evrope poboljšala te da je dobra saradnja između država jedan od interesa i same EU.

"Prije svega nam je stalo da regija sarađuje. Želim da naglasim da je u interesu same Evropske unije da proces kreće naprijed i da se omogući saradnja, pomirenje, te da se prevaziđu tendencije razjedinjavanja. Pored svih poteškoća u vezi s prevazilaženjem ratne prošlosti, imamo veliki broj uspjeha koje smo postigli proteklih godina. Nedavno je na snagu stupio regionalni sporazum o roamingu koji omogućava građanima Zapadnog Balkana da telefoniraju bez plaćanja roaminga. Omogućen je bolji protok roba tokom pandemije, početak razmjene učenika unutar regije, uspostava regionalnog tržišta. Neke stvari smo uspjeli da uradimo, međutim još nisu završeni svi procesi", rekla je Merkel, piše Klix.

U Bosni i Hercegovini potreban novi elan

Tokom obraćanja, Angela Merkel se osvrnula i na situaciju u Bosni i Hercegovini. Njemačka kancelarka je poručila kako će novi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt preuzeti funkciju 1. augusta, ali da je on već sada jednim dijelom počeo obavljati ovu funkciju.

"Ako pogledam situaciju u regiji posljednjih sedam godina, neke stvari su nam uspjele i mislim da smo svakako otvorili dosta poglavlja. Kada je Berlinski proces počeo s radom 2014. godine, on je omogućio saradnju unutar regije. Uvijek ima nekih teškoća koje čovjek ne može predvidjeti. Situacija u Bosni i Hercegovini nije zadovoljavajuća i tu trebamo novi elan za Izborni zakon i nadam se da će Christian Schmidt imati dovoljnu podršku svih", zaključila je Angela Merkel.

Njemačka će donirati 3 miliona vakcina za Zapadni Balkan

Njemačka kancelarka se osvrnula na aktuelne probleme u regiji, kao i na proces vakcinacije protiv koronavirusa na području Zapadnog Balkana.

"Razgovarali smo i o utjecaju pandemije i šta zemljama treba, naročito o vakcinama. Znamo da ima poteškoća koje treba prevazići kao dijalog Srbije i Kosova. Nažalost, postoji spor i između Bugarske i Sjeverne Makedonije postoji i treba nam jako puno strpljenja za rješavanje problema. Kada je riječ o vakcinama, mogu reći kako će Njemačka rasporediti 3 miliona vakcina zemljama Zapadnog Balkana", rekla je njemačka kancelarka.

Također, poručila je kako se u svim procesima trenutno postiže praktični napredak te da je došlo do približavanja stavova unutar regije, ali da još uvijek jako puno posla pred državama Zapadnog Balkana, ali i same Evropske unije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...