NE ZNA SE NI ŠTA IMAJU: Imovina Vučića i Dačića nije kontrolisana od 2014. godine, postoji sumnja da...

Iako su ovu razliku u registrima još prije pet godina uočili novinari i o tome izvijestili javnost, Agencija i dalje tvrdi da problema nema.

  • Regija

  • 06. Jul. 2021  

  • 0

Agencija za sprečavanje korupcije Srbije, koja vodi evidenciju o imovini i prihodima državnih funkcionera, toliko rijetko provjerava podatke da je imovinu najvećeg broja aktuelnih ministara, predsjednika skupštine Ivice Dačića i predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića posljednji put kontrolisala prije čak sedam godina. Postupci vanredne kontrole koje je Agencija pokrenula za dvojicu ministara - Ratka Dmitrovića i Sinišu Malog u toku su već četiri godine (Dmitrović je bio direktor "Večernjih novosti" kada je kontrola pokrenuta, a Mali gradonačelnik Beograda).

A koliko su pouzdani registri imovine o kojima brine Agencija najbolje ilustruje podatak da se njihovi podaci ne slažu čak ni sa drugim zvaničnim javnim bazama podataka, kao što je katastar, piše Pištaljka.

Tako se podaci ova dva državna registra, Agencije za sprečavanje korupcije i katastra nepokretnosti, već sedam godina ne slažu ni kada je u pitanju imovina Aleksandra Vučića. Po katastru, Vučić posjeduje dva stana od 118 kvadratnih metara i od 30 kvadratnih metara, dok je na sajtu Agencije veći stan izbrisan iz imovinske karte još 2014. godine.

Iako su mediji prije pet godina pisali da nije jasno čiji je taj veći stan, Agencija nije učinila ništa da bi provjerila podatke i tačno ih prikazala. Riječ je o stanu na Novom Beogradu koji je Aleksandar Vučić dobio na korištenje od države 1998. godine dok je bio ministar informisanja, a koji je kasnije otkupio. Vučić je za portal Krik rekao da je on 2013. godine stan poklonio bivšoj supruzi. Krik je objavio i ugovor o poklonu ovog stana.

Problem je i što jedini relevantan i po zakonu nadležan organ za evidenciju vlasništva nad nekretninama - katastar nepokretnosti, nije zabilježio prenos vlasništva već se stan u katastru i dalje vodi na ime Aleksandra Vučića.

Iako su ovu razliku u registrima još prije pet godina uočili novinari i o tome izvijestili javnost, Agencija i dalje tvrdi da problema nema. Iz Agencije Pištaljka je dobila informaciju da su oni izvještaje o imovini i prihodima predsjednika posljednji put provjeravali redovnom kontrolom prije sedam godina i da tada nisu utvrdili nepravilnosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...