APLAUDIRANJE VUČIĆU ITEKAKO SE ISPLATILO: Marko Đurić postao ambasador Srbije u devet zemalja

Nekadašnji član Otpora, potom funkcioner SNS, bivši savjetnik predsjednika Srbije i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić “dokopao” se ambasadorske funkcije u Washingtonu u oktobru prošle godine.

  • Regija

  • 06. Jul. 2021  06. Jul. 2021

  • 2

Kada je funkcioner SNS Marko Đurić izabran za ambasadora Srbije u SAD, takva odluka iznenadila je javnost, budući da nije imao diplomatskog, ali ni bogatog političkog iskustva. Međutim, danas je Đurić ne samo diplomatski predstavnik Srbije u Americi, već je i ambasador u još ukupno osam država.

Nekadašnji član Otpora, potom funkcioner SNS, bivši savjetnik predsjednika Srbije i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić “dokopao” se ambasadorske funkcije u Washingtonu u oktobru prošle godine. Na tome međutim nije stao, jer je ukazom predsjednika države Aleksandra Vučića postavljen na još devet ambasadorskih funkcija, ali sa sjedištem u Washingtonu.

Tako je Đurić u aprilu ove godine prvo imenovan za ambasadora Srbije u Antigvi i Barbudi, a potom u maju na istu funkciju u Republici Surinam, Belizeu i Komonveltu Dominici, kao i u Sent Kitsu i Nevisu. U junu mjesecu on je ukazom predsjednika države postavljen na ambasadorsku funkciju u Barbadosu, a zatim u Kolumbiji i u Sent Vinsentu i Grenadinima.

Đurić je i ambasador Srbije u Karipskoj zajednici, u kojoj se okupljaju pomenute uglavnom ostrvske zemlje.

Ivan Vujačić, bivši ambasador Srbije u SAD-u, kaže za Nova.rs da nije bio akreditovan u tim zemljama, kao i da se razmatralo da u to vrijeme bude na ambasadorskoj funkciji u Jamajci i još nekim državama, ali da se od toga odustalo.

“Obavezni ste da obilazite tu zemlju, na nerezidencijalnoj osnovi, makar jednom godišnje. Mislim da je to trebalo drugačije da se uradi, jer biti ambasador u Americi je veliko opterećenje, samo po sebi. Tu ste i posmatrač u organizaciji američkih država, imate veze sa Svjetskom bankom, Međunarodnim monetarnim fondom, da ne govorim o američkoj administranciji, Kongresu, koji su ogromni”, navodi on.

Vujačić smatra da je trebalo da na te pozicije bude imenovan neko drugi ko je na ambasadorskim funkcijama u Latinskoj Americi.

“Na primjer, ambasador iz Meksika je imao Panamu, Nikaragvu, Gvatemalu… Mislim da bi bilo bolje da ambassador u Washingtonu ne bude opterećen, zbog posla koji je ogroman”, kaže on.

Kako je portal Nova.rs pisao, Đurić od novembra prošle godine, kada je imenovan za ambasadora u SAD, mjesečno zarađuje više od 6.000 dolara. U njegovom izvještaju o imovini, objavljenom na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, se navodi da Đurić kao ambasador Srbije ima mjesečnu platu od 941 dolar, a dodatnih 5.225 dolara prima kao "naknadu za uvećane troškove života i rada u diplomatskom konzularnom predstavništvu“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...