MUK U PARLAMENTU REPUBLIKE SRPSKE: „Oni su najveće zlo, jedna korumpirana bagra koja je toliko uvezana i toliko napravila zla…“

„Slobodna Bosna“ donosi stenograme burne rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

  • Politika

  • 07. Jul. 2021  

  • 1

Žustra rasprava o radu policije bh. entiteta Republika Srpska i sukobu interesa vodila se između narodnih poslanika Nebojše Vukanovića i Momčila Antonića iz SNSD-a.

„Vidio sam u izvještaju da je samo od radara napisano 30.000 kazni vrijednih oko 3 miliona maraka, a s druge strane porodična firma gospodina Antonića, MMS Code, dobila posao od MUP-a vrijedan 10,2 miliona maraka za nabavku 110 radara. Za toliki posao da dobije firma u  mojem porodičnom vlasništvu, vjerujte da bih i ja razmislio da pohvalim ministra Lukača.

Da li je to klasičan sukob interesa i primjer funkcionisanja sistema u ovoj zarobljenoj državi? Volio bih da nam ministar odgovori, kad se gradio Centar za obuku u bivšoj kasarni u Zalužanima, da li je tamo bila angažovana firma u vlasništvu supruga naše predsjednice Željke Cvijanović“, upitao je narodni poslanik Nebojša Vukanović!?

„Vi gospodine Lukač, garantujem da znate bolje od mene, a i ja imam pouzdane informacije, da se tačno zna koji advokati idu kod kojih sudija, kako se dogovaraju sporovi i ko koliko dobija predmeta. RS je u privrednom kriminalu izgubila desetine i stotine miliona maraka, od slučaja Alijagić, pa nadalje, zahvaljujući namiještanju sudskih presuda. Tačno se zna, koliko dobija advokat, kako određeni advokati imaju imovinu koja nema nikakve veze s njihovim primanjima i kako određene sudije postaju ultra bogataši. Dok god ne pohapsite 10-15 sudija i tužilaca, čisto da se prepadnu…

Screenshot

Nažalost, to im je omogućila zakonska regulativa…“, kazao je Vukanović, koji je ministra Kasipovića nazvao „ministrom nepravde“, nakon čega je dobio opomenu od predsjedavajuće.

Vukanović je nastavio izlaganje kazavši kako se mora naći način da se obračuna sa mafijom u pravosuđu.

„Oni su najveće zlo, jedna korumpirana bagra koja je toliko uvezana i toliko napravila zla…“, kazao je Vukanović prije nego ga je predsjedavajuća NSRS-a prekinula.

„Uđite u HET, gospodine Lukač, znam da niste u dobrim odnosima s Ilijom Tamindžijom, kad biste otišli u HET pa pričali s Upravom i vidjeli kakvi se tamo ugovori sklapaju i šta se radi, to bi bilo dovoljno za 300 godina zatvora“, kazao je Vukanović te u nastavku upitao kako je vlasnik firme Batagon uhapšen u Švicarskoj, a u RS-u ga niko nije uhapsio iako je, „u crno zavio hotel Bistrica na Jahorini“.

Narodni poslanik Momčilo Antonić odgovorio je Vukanoviću.

„Uzalud pokušavate reketirati i mene i moju porodicu. Sama činjenica da ste za gospodina Draškovića govorili da je lažni knez, istrebljivač radnika, pa poslije mjesec dana on postade ugledni privrednik, najveći poslodavac Hercegovine. Ako mislite da sam ja u sukobu interesa slobodno podnesite prijavu protiv mene. Ja vam neću spominjati ni sestru ni majku, a zna se ko je išao u Srbiju kupovati snimke za desetine hiljada maraka“, kazao je Antonić.

Screenshot

Vukanović se javio za repliku i kazao da nije spominjao njegovu porodicu i upitao Antonića da li je dobio od ministra Lukača posao vrijedan 10,2 miliona maraka.

„Ako ste vi poslanik, blizak vlasti i neko vam iz vlasti da kao jedinom ponuđaču milionski ugovor, naravno da se tu radi o sukobu interesa. I naravno da je ova država propala zbog takvih namještenih ugovora zbog kojih su većina vas na vlasti milioneri. Ne možete biti poslanik i  dobivati poslove od države, prestanite se baviti politikom i izađite na tržište“, kazao je Vukanović.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...