DODIKOVA SAVJETNICA ZABRINUTA: „Delegaciji SAD-a i EU je jasno da se BiH nalazi u blokadi zbog ideje Bošnjaka da budu ukinuti entiteti, nadam se da će Bidenovo prijateljstvo sa Sarajevom…“

Ne stišavaju se reakcije nakon posjete visoke delegacije SAD-a i EU Sarajevu.

  • Politika

  • 07. Jul. 2021  

  • 3

-Gostima iz SAD-u i EU, koji su boravili u zvaničnoj posjeti BiH, bilo je jasno da problem nije u Republici Srpskoj, već u FBiH, gdje neki akteri iz Sarajeva pokušavaju da prebace fokus ili, čak, da uređuju odnose u Srpskoj. Tako da oni razumiju da se BiH nalazi u blokadi zbog ideje Bošnjaka da budu ukinuti entiteti, kazala je savjetnica za spoljne poslove člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika Ana Trišić Babić, govoreći o nedavnim sastancima sa svim političkim akterima u BiH.

- Ista situacija je sa Srbijom, gdje su shvatili da su kočnica napretku ogromni apetiti tzv. Kosova o bezuslovnom priznanju od strane Srbije - kazala je Trišić Babić u razgovoru za “Glas Srpske”.

-Ohrabrujuće je to što njihovi predstavnici nisu došli sa svojim rješenjima koje bi nametnuli, već su bili spremni da saslušaju različite pozicije domaćih aktera. I naša pozicija je upravo na tom stajalištu da smo mi zainteresovani za svaku podršku domaćim rješenjima, a ne da nam neko nešto nameće. Ukoliko to bude pravac kojim će se kretati EU i SAD, oni će u RS sigurno imati partnera, kazala je Trišić Babić te dodala:

-Mi u Republici Srpskoj se nadamo da će Biden svoje prijateljstvo sa Sarajevom iskoristiti da ohrabri aktere da se konstruktivno i sa željom uključe s ciljem postizanja domaćih rješenja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...