SVI SU MISLILI DA JE NEMOGUĆE: Pogledajte šta je NASA-in helikopter snimio na Marsu (FOTO)

Ingenuity je preletio 625 metara u 2 minute i 46 sekundi te se spustio na područje koje se naziva Séítah, a do kojeg bi bilo gotovo nemoguće doći roverom Perseverance.

  • HiTec

  • 09. Jul. 2021  

  • 1

Mali helikopter Ingenuity koji je NASA poslala na Mars ne bi li tako testirala je li uopće moguće poletjeti na Marsu takvom letjelicom, sa svakim svojim letom ruši rekorde.

U svom posljednjem, 9. letu, Ingenuity je oborio rekord u dužini i brzini leta na Marsu, a pri tome uspio napraviti i seriju fascinantnih fotografija u boji, koje prikazuju neobičan okoliš i planine Marsa.

Foto: NASA

Tako je Ingenuity preletio 625 metara u 2 minute i 46 sekundi te se spustio na područje koje se naziva Séítah, a do kojeg bi bilo gotovo nemoguće doći roverom Perseverance.

Foto: NASA

Kako su naveli iz NASA-e, tokom prethodnih letova, Ingenuity se kretao iznad relativno ravnog terena. No, tokom ovog leta nadletio je erodirani krater te se sigurno spustio na ravnicu s druge strane.

Foto: NASA

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...