KURTI SIPA SO NA RANU ALEKSANDRA VUČIĆA: "Šest poslanika Skupštine Srbije priznaje Kosovo"

Kosovski premijer ocijenio je da se Srbija "mora distancirati od krvave prošlosti i politike Slobodana Miloševića"

  • Regija

  • 09. Jul. 2021  

  • 0

Kosovski premijer Albin Kurti sastao se jučer sa šestoro manjinskih poslanika Skupštine Srbije koji su po navodima Vlade Kosova, tokom razgovora podržali nezavisnost Kosova.

Kako je saopšteno, sastanku u Prištini prisustvovali su članovi poslaničke grupe "Ujedinjena dolina – Stranka demokratske akcije Sandžaka" a lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin zahvalio je Kurtiju što je kosovski parlament usvojio rezoluciju kojom osuđuje genocid u Srebrenici.

"Bošnjaci su veoma zahvalni što se kosovska skupština priklonila zakonu i osudila najveći zločin u Evropi od Drugog svjetskog rata, kada su srpske snage u jednom danu ubile i masakrirale 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka“, naveo je Ugljanin, prenijela je Vlada Kosova.

On je kazao da poslanici koalicije "Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka" podržavaju Vladu Kosova u zaštiti prava Albanaca u Srbiji jer, kako je rekao, "štiteći prava Albanaca, štitite i prava Bošnjaka".

Ugljanin je pohvalio pristup premijera Kurtija "uspostavljanju reciprociteta prava nacionalnih manjina na Kosovu i u Srbiji", navodeći da je to "lijek za rješavanje problema manjina na Balkanu".

Kosovski premijer ocijenio je da se Srbija "mora distancirati od krvave prošlosti i politike Slobodana Miloševića" jer bez toga, kako je naveo, ne može krenuti ka budućnosti i normalizaciji odnosa s Kosovom.

Uz Ugljanina na sastanku s Kurtijem su bili šef poslaničke grupe "Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka" Šaip Kamberi i poslanici Enis Imamović, Nadija Bekiri, Mirsad Hodžić, Ardjend Bajrami i Selma Kučević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...