PLENKOVIĆ OTVORENO PRED SVIM: “Nismo sretni s izbornom praksom koja se provodi u BiH jer…”

...sva tri konstitutivna naroda trebaju biti ravnopravna.

  • Mini market

  • 10. Jul. 2021  

  • 11

Četrnaesto izdanje Dubrovnik foruma koje se održava pod nazivom "Zajedno u razdvojenom svijetu" uvodnim govorom otvorio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji se osvrnuo na teme današnjih forumskih panela, na covid krizu, pitanje zapadnog Balkana i geopolitičku situaciju.

Plenković je izrazio zadovoljstvo da su sudionici Dubrovnik foruma nakon godinu dana pandemije ponovno fizički nazočni na ovom događanju.

U nabavi opreme za borbu protiv COVID-19, koje je nedostajalo u susjednim državama, Hrvatskoj je pomogla Kina, rekao je Plenković te dodao kako je suradnja država Europske unije kroz financijsku pomoć za pojedine države članice, pa tako i Hrvatsku, omogućila lakše suočavanje s finansijskom krizom koju je izazvala pandemija.

Hrvatska je uz redovite godišnje fondove, iz fonda EU sljedeća generacija, dobila 6,3 milijuna eura kako bi se hrvatsko društvo oporavilo u raznim segmentima, imajući u vidu i potrese koji su zadesili zemlju, rekao je.

Izrazio je nadu kako će Hrvatska sljedeće godine biti punopravna članica Schengen zone, a 2023. eurozone.

Osvrnuo se i na probleme koji su nastali u isporuci dovoljnih količina vakcina za države EU članice te dodao kako je sada, kada vakcina ima dovoljno, važno višak donirati susjednim državama i državama u razvoju.

– Hrvatska je zagovornik proširenja Evropske unije na zapadni Balkan, podržavamo napore svih naših susjeda na njihovom evropskom putu. Željeli bismo da Sjeverna Makedonija i Bugarska nađu što prije rješenje za aktualne probleme, jer mislimo da su Sjeverna Makedonija, ali i Albanija, čekale previše na početak pregovora za EU članstvo – rekao je Plenković.

Istaknuo je kako Hrvatska podržava reformu izbornog procesa u susjednoj Bosni i Hercegovini, što podržavaju i SAD i EU, i što bi bilo u skladu s Dejtonskim sporazumom, rekao je.

– Sva tri konstitutivna naroda trebaju biti ravnopravna. Nismo sretni s izbornom praksom koja se provodi od 2006., to kažemo otvoreno pred svima, nije korisna za dobro funkcioniranje BiH – rekao je Plenković.

Dodao je kako očekuje nastavak reformi i poboljšanje bilateralnih odnosa između Srbije, Crne Gore i Kosova.

Danas će se održati tri panel diskusije, o geopolitici u svijetu nakon pandemije, političkoj situacije na Zapadnom Balkanu te ekonomskom razvoju tog područja kroz Europsku uniju i inicijative Triju mora i Kina 17+1.

Na dvodnevnom 14. Dubrovnik forumu sudjeluje deset ministara vanjskih poslova, šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell i novi visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt. Glavna tema foruma je utjecaj pandemije COVID-19 na geopolitičke odnose i svjetsku ekonomiju, prenosi AA.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...