NIKOLA PILIĆ, ĐOKOVIĆEV "TENISKI OTAC": "Nikada to ranije nisam rekao, ali sada moram, Novak je…"

Odgovarajući na pitanje šta je to što Đokovića izdvaja od ostalih velikih igrača, Pilić je rekao da postoji 15-16 elemenata koji čine velikog sportaša, a kod Đokovića su svi oni izuzetno naglašeni.

  • Sport

  • 12. Jul. 2021  12. Jul. 2021

  • 2

"Godinama me mnogi stručnjaci, novinari pitaju je li Novak Đoković najbolji tenisač u povijesti tenisa i uvijek sam izbjegavao dati odgovor, ali sada nakon pobjede u Wimbledonu mogu reći: Da, svijet nikad nije imao boljeg tenisača od Novak Đokovića". Ovo je jutros u razgovoru za srbijansku Novu TV rekao Nikola Pilić, legendarni hrvatski i proslavljeni svjetski tenisač i trener kojeg nazivaju i Đokovićevim "teniskim ocem", budući da je u svojoj teniskoj akademiji u Njemačkoj prije 20-ak godina ugostio  nepoznatog dječaka iz Srbije.

"Nisam tada mogao pretpostaviti kakvu će on napraviti karijeru, ali ono u šta sam bio siguran jeste da će biti odličan tenisač. Sjećam se kada je imao 15-ak godina trenirao je sa svojim vršnjacima i govorio im: "Ja ću jednog dana prvi svjetski broj jedan", a oni su mu se smijali. Ja sam ga, međutim shvatao ozbiljno, jer sam vidio da njegovu ambiciju prati izuzetna posvećenost, rad, discpilina, želja za novim znanjem kojeg je upijao", prisjetio se Pilić.

Odgovarajući na pitanje šta je to što Đokovića izdvaja od ostalih velikih igrača, Pilić je rekao da postoji 15-16 elemenata koji čine velikog sportaša, a kod Đokovića su svi oni izuzetno naglašeni. "Izdvojio bih njegov fantastičan IQ, kakvog malo koji sportista ima. Njegova inteligencija, spremnost da adekvatno reagira na svaki izazov, su zapanjujući.  Vidjeli ste jučer u finalu protiv Berettinija, on je izgubio prvi set u tie brakeu u kojem je igrao ispod svojih mogućnosti. Njega to uopće nije uzbuđivalo, bio je smiren  jer je znao da kada počne igrati bolje, kada ubaci u petu-šestu brzinu, Berettini nema nikakvih izgleda. Zato za mene Novak Đoković nije samo veliki sportista, on je fenomen, on je osoba koja ne pravi greške ni na terenu ni u privatnom životu, sve su  njegove odluke posljedica te fantastične inteligencije koju ima i koju na pravi način koristi", kazao je Nikola Pilić. On je dodao da se redovno čuje sa najboljim tenisačem svijeta i da vjeruje da će Novak Đoković još najmanje 3-4 godine vladati svjetskim tenisom.

(SB)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...