DUŠANKA MAJKIĆ NERVOZNA ZBOG BISERE TURKOVIĆ: „Ministrica mi je prišla na zajedničkoj sjednici i rekla da ću dobiti…“

„Uprkos usmenom obećanju ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković gotovo pola godine ignoriše zaključak Doma naroda Parlamenta BiH, a oni koji su zatražili presjek stanja u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH, tvrdi to delagatkinja Dušanka Majkić u razgovoru za „Glas“.

  • Politika

  • 12. Jul. 2021  

  • 7

Posljednja inicijativa za analizu stanja u Ministarstvu vanjskih poslova i DKP-u, sa prijedlogom mjera, na prijedlog delegata iz reda srpskog naroda Dušanke Majkić, usvojena je u februaru u Domu naroda Parlamenta BiH.

Iako inicijativu nisu podržali bošnjački delegati, ipak je usvojena te je počeo da teče rok od 30 dana za njenu realizaciju. MIP BiH je, kako je tada rečeno, među najvećim budžetskim korisnicima, sa budžetom koji godišnje premašuje 65 miliona KM.

Majkić je potvrdila da još čeka odgovor i da ni u kojem slučaju nema namjeru da odustane od zahtjeva, iako su svi rokovi odavno već istekli. Nova šansa za odgovor iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, ali i za još jednu urgenciju, ako do tada ništa ne bude promijenjeno, je 29. juli, za kada je zakazana sjednica Doma naroda.

- Ministrica mi je prišla na zajedničkoj sjednici i rekla da ću dobiti sve što sam tražila, ali ništa još ne stiže. Ostaje tako naredna sjednica Doma naroda Parlamenta da tražim urgenciju preko njenog, neposrednog šefa, jer je očigledno da institucionalno ne može pa ću pokušati putem stranke - istakla je Majkićka, dodavši da je to i sramno, ali da nema ni drugog načina, jer ministrica ne obraća pažnju na parlamentarce.

- Ona izvršava što joj se kaže, a s obzirom na to da je ministarstvo, i na jednom i na drugom parlamentarnom domu, na meti kritika, jer ne dostavlja tražene podatke poslanicima i delegatima, to je već polako smetnja i SDA - rekla je ona.

- Nepobitno smo zemlja koja svaki put na incidentima pravi svoje nastupe na međunarodnoj sceni i u međunarodnim odnosima. Uglavnom, mi nećemo odustati od zahtjeva da nam bude dostavljena analiza, istrajavaćemo na tome - istakla je Majkić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...