PREDRAG KON UPOZORAVA: Četvrti talas epidemije već je počeo, evo kad će biti na maksimumu i koliko će trajati

Svi smo očekivali veliki udar u septembru i oktobru, a on je počeo već u julu. Ipak, dr Kon smatra da je to možda i sreća u nesreći

  • Regija

  • 12. Jul. 2021  12. Jul. 2021

  • 0

Epidemiolog dr Predrag Kon kaže da je novi talas epidemije već počeo, a analiziranjem brojki utvrdio je i kada će on biti na maksimumu i koliko bi mogao da potraje.

"Tvrdnje da je pred nama novi udar epidemije COVID-19 zasnovane su na svemu onome što smo naučili o njemu, vremenu inkubacije, obuhvatu vakcinacije koji će se teško promijeniti. Jasno se može videti šta nas očekuje i na primjerima Velike Britanije i Izraela, reprodukciona stopa jasno pokazuje da se iz nedjelje u nedjelju povećava broj zaraženih, to će se desiti i kod nas, taj broj će se povećati u odnosu na naše ponašanje", rekao je dr Kon tokom gostovanja na Nova S.

On je do detalja pojasnio šta možemo očekivati u narednom periodu.

"Što se budemo opuštenije ponašali brzina uspona bit će sve veća, sve brža. Dakle brže će rasti broj novozaraženih. U tom slučaju za šest nedjelja očekujem maksimum, a ukupno ovaj talas bi trajao i duže, jer treba vremena onda da se spusti krivulja", dodao je dr Kon.

Situacija nije nimalo bezazlena iako su svi očekivali da ćemo imati jedno mirno ljeto.

"U naredna dva mjeseca imat ćemo talas, pitanje je samo koliko će biti zaravnjen, koliko naglo će biti to penjanje. Međutim, jasno je da smo prešli prag, treba da se naviknemo na trocifrene brojeve, nadam se samo da neće biti i četvorocifrenih", kaže Kon.

Zašto je do ovog ljetnjeg talasa došlo ima više razloga.

"Sa jedne strane imamo virus koji se jasno prenosi znatno lakše, a ljeto je, masovni skupovi su sve češći, poštovanje mjera ne ide kako bismo željeli. Jasno je vidljiv porast koji se neće zaustaviti, ali našim ponašanjem možemo da ga usporimo", dodaje Kon.

Dr Predrag Kon je ukazao na jednu činjenicu koja uliva dosta optimizma.

"Dobra vijest iz Britanije je da, iako se virus jasno širi, i ima 20.000-30.000 novozaraženih na dan, bolnice se ne pune, hospitalizacije je znatno manje nego prije. Evidentno je da je vakcinacija dala svoj rezultat. Ipak, u ovom slučaju treba biti oprezan jer je kod nas vakcinisanost na cjelokupnoj populaciji 38 posto, a u Velikoj Britaniji 67 posto. To je značajna razlika", upozorava.

Svi smo očekivali veliki udar u septembru i oktobru, a on je počeo već u julu. Ipak, dr Kon smatra da je to možda i sreća u nesreći.

"Ovo što se trenutno dešava možda i nije tako loše. Naime, virus ne može da ima takvu snagu sada tokom ljeta, visokih temperatura i sunčanih intervala, kao na jesen. Smatram da pogoršanje situacije neće biti u septembru, pošto je ono uslijedilo sada u julu. A naredni udar, sa maksimalnim brojem novozaraženih možemo očekivati na kraju jeseni, u novembru i decembru", rekao je epidemiolog.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...