OBISTINILA SE NAJAVA DRAGANA ČOVIĆA: Građanima uz račun Elektroprivede HZHB za struju stigla izjava o finansiranju televizije Herceg-Bosne

Ovo je prijedlog Čovića da se uplaćuje jedna marka ovoj televiziji, što usuštini predstavlja pretplatu kao da se radi o javnom emiteru, koji propagira politiku HDZ-a.

  • Društvo

  • 12. Jul. 2021  

  • 1

Kako je Čović i najavio, građanima uz račun Elektroprivede HZHB za struju stigla izjava o finansiranju televizije Herceg-Bosne

Kao što je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, i najavio danas je koricnicima električne energije putem javnog preduzeća Elektroprivreda HZHB uz račun stigla i izjava o doniranju jedne KM za privatnu televiziju RTV Herceg-Bosna, piše Raport.ba.

Nema legitimitet da bude javni emiter

Ovo je prijedlog Čovića da se uplaćuje jedna marka ovoj televiziji, što usuštini predstavlja pretplatu kao da se radi o javnom emiteru, koji propagira politiku HDZ-a.

Kako je Raport ranije pisao Elektroprivreda HZHB trebala je imati saglasnost Vlade FBiH za takav ugovor sa RTV HB. Međutim kako je potvrđeno za naš portal od strane ministra energije i industrije Nermina Džindića niti je on kao resorni ministar niti je Vlada FBiH dala takvu saglasnost. Pokušali smo ponovo dobiti komentar ministra Džindića, ali nam on nije odgovarao na pozive.

Iako nije bilo saglasnosti od Vlade FBiH, građanima u Žepču je uz račun Elektroprivrede HZHB došla izjava-saglasnost za mjesečeno izdvajanje 1 KM za RTV HB.

U pomenutoj izjavi se navodi da se radi o „javnom servisu“ i da je novac neophodan za neometano funkcionisanje ove televizije. Napomenimo da ova televizija nema legitimitet da bude javni emiter.

Elvis Botić, vijećnik Socijaldemokratske partije BiH u Općinskom vijeću Žepče ovu informaciju je objavio na svom zvaničnom Facebook profilu.

Pamćenje bolje od vaših ribica

Kazao je se navodi da je novac neophodan za neometano funkcionisanje kako on kaže Čovićeve TV, koja je već bila kreditno opterećena i pred gašenjem.

“Sasvim sigurno će završiti kao i Aluminij i drugi Čovićevi „projekti. Gospodine načelniče i gospodine Šišiću, da li ćete Vas dvojica kao šefovi zakonodavne i izvršne vlasti kao i vaše političke opcije ( SDA i HDZ ) ukinuti Odluku o finansiranju RTV Herceg – Bosne iz Budžeta Općine Žepče, koju ste zajednički usvojili i na čiji račun godišnje uplaćujete oko 30.000 KM iz Budžeta Općine Žepče? Bilo bi fer barem sada kada svaki korisnik usluga Elektroprivrede HZHB ima mogućnost da u svoje ime donese Odluku o izdvajanju privatnog novca za pomenutu televiziju, a da naš zajednički novac usmjerimo u zajedničke projekte i ciljeve svih građanki i građana Žepča bez obzira na njihovo političko, vjersko i nacionalno opredjeljenje.

Da se razumijemo, kakav god vaš odgovor bio, birači su to vama „halali“ i s tim nemamo problem, ali zbog jednog manjeg dijela građanstva koji ima pamćenje bolje od vaših ribica, bilo bi fer da odgovorite”, kazao je Botić.

Podsjetimo, kako smo i ranije naveli kada se krenulo sa pokretanjem televizijskog programa RTV HB u opštinama i gradovima na čijem čelu su članovi HDZ BiH utvrđivao se novčani iznosi za finansiranje upravo ovog medija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...