HOĆE LI VAKCINISANJE U HRVATSKOJ BITI OBAVEZNO: Evo šta je odgovorio Plenković…

Raspravljali i o unutarstranačkim izborima, ali i Covidu 19 te dodao da se govorilo i o zajedničkoj nabavki vakcina.

  • Regija

  • 12. Jul. 2021  12. Jul. 2021

  • 0

U popodnevnim satima održana je zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, nakon čega je premijer Andrej Plenković dao izjavu za medije. Kazao je kako su analizirali sva ključna zbivanja protekle sedmice kao što je posjeta šefice Europske komisije Ursule von der Leyen i odobrenje hrvatskog Nacionalnog plana.

Plenković je kazao i da se govorilo o međunarodnim aktivnostima poput aktivnosti Triju mora, foruma u Dubrovniku, a tema je bila i pandemija, kao i rasprave u Saboru.

"Očekujem da se u petak izglasaju točke koje su na dnevnom redu Sabora, a potom Sabor ide na stanku", rekao je.

Kazao je kako su raspravljali i o unutarstranačkim izborima, ali i Covidu 19 te dodao da se govorilo i o zajedničkoj nabavki vakcina.

"Nema teoretske šanse da cijepljenje bude obavezno, odgovorio je na pitanje novinarke postoji li opcija da će se ono uvesti u Hrvatskoj", rekao je da je hrvatska turistička zemlja i da gosti mogu biti sigurni da se tu neće zaraziti pa je vakcinisanje i stoga bitno.

Komentirao je i uvjetovanje potpore covid potvrdama.

"Nakon najave na Vladi zabilježen je rast broja cijepljenih prvom dozom i razgovore koje vodimo s našim socijalnim partnerima, nastavit ćemo ovog tjedna. Kad bude veći stupanj suglasnosti, reći ću vam kako napredujemo."

Uključuje li taj segment i javni sektor, pitali su Plenkovića novinari i spomenuli slučaj Ministarstva zdravstva gdje je vakcinisano  manje od 35 posto zaposlenika.

"Mislim da su prikupljali podatke po svim resorima. Ima resora gdje je situacija bolja. Što se ove teme tiče, tu je pitanje potpora i dinamiziranja procesa cijepljenja, to su dvije različite stvari."

Komentirao je i pokretanje postupaka protiv gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

"Mislim da su kolege iz zagrebačkog HDZ-a već reagirali na to, ne bih komentirao odluke Povjerenstva", kazao je.

Dražen Oreščanin iz Glasa poduzetnika iznio je kritiku da je javno savjetovanje o HGK zatvoreno za pet dana, iako je trebalo trajati 30 dana.

"Nemam pojma što on govori, tema je sutra na Saboru."

Nacionalna udruga ugostitelja upozorava na katastrofalnu situaciju u tom sektoru i najavljuju kako će otvoriti temu smanjenja PDV-a. Tvrde i da je Vlada u krizi poduzimala samo vatrogasne mjere pa su novinari Plenkovića pitali za komentar.

"Vlada je vodila politiku očuvanja radnih mjesta. Paket mjera koji je naša Vlada poduzela omogućio je građanima da prođu kroz ovu krizu sa što manje frustracija što se tiče ograničenja. Uspjeli smo da imamo više zaposlenih, da nema stečaja, da su procjene rasta BDP-a visoke. Treći kvartal bi trebao biti puno bolji nego prethodni, a siguran sam da hotelijeri i ugostitelji tu igraju važnu ulogu. Malo koja druga zemlja je toliko napravila. Ovo su održive, konzistentne i izdašne mjere koje traju godinu i pol dana. Nazivanje vatrogasnim mjerama je minimiziranje. Mislim da smo napravili puno, vodi se dijalog, ali mislim da je vrijeme da pogledamo istini u oči i da vidimo što se učinilo. Nemamo eksploziju nezaposlenosti, preuzeli smo teret odgovornosti i osigurali 25 milijardi za novo desetljeće", rekao je Plenković, prenosi Jutarnji.hr.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...