ISPLIVALI NOVI DETALJI: Upitnik koji je visio nad doktoratom, premjestio se na postdiplomski

U javnosti se pojavio dokument, molba priznavanje statusa studenta postdiplomske nastave. U tom dokumentu piše: “Na žalost zbog političkih prilika morala sam napustiti Zagreb ne položivši četiri od ukupno 14 ispita”.

  • Vijesti

  • 15. Jul. 2021  15. Jul. 2021

  • 6

Odgovor Sveučilišta u Zagrebu o postdiplomskom studiju prof. dr. Sebije Izetbegović nije razriješio dilemu, sada je na teret na Prosvetnoj inspekciji KS, koja može staviti tačku na slučaj obrazovanja Izetbegovićeve, ili ukoliko utvrdi neregularnosti ima mogućnost uključivanja Tužilaštva KS u slučaj.

Priču o obrazovanju direktorice KCUS-a i profesorice na sarajevskom Medicinskom fakultetu, aktuelizovao je profesor Asim Kurjak.

Političke prilike

Kurjak je prvo kazao da Izetbegović kod njega nije doktoritala, da bi se u javnosti pojavio dokument kojim je potvrđeno da je on bio mentor. Sam Kurjak je zatim potvrdio, da je to nesumnjivo njegov potpis.

Upitnik koji je visio nad doktoratom, premjestio se na postdiplomski Sebije Izetbegović. U javnosti se pojavio dokument, molba priznavanje statusa studenta postdiplomske nastave. U tom dokumentu piše:

Na žalost zbog političkih prilika morala sam napustiti Zagreb ne položivši četiri od ukupno 14 ispita”.

No potvrde iz Zagreba o tim položenim ispitima nije bilo. Dilemu je pokušao razriješiti rektor sarajevskog univerziteta Rifat Škrijelj. Pitao je Sveučilište u Zagrebu, sa koga su potvrdili da je Sebija Izetbegović upisala Ultrasound in clinical medicine u školskoj 1992/93 godini.

“U dosijeu imenovane ne postoji dokumentacija na temelju koje bismo mogli potvrditi vjerodostojnost indeksa i izdati uvjerenje o položenim ispitima sadržanim u indeksu”, odgovorili su iz Zagreba.

Dilema nije riješena

Umjesto rješenja, upitnik se podebljao. Sveučilište u Zagrebu ovim odgovorom nije negiralo mogućnost da su ispiti ipak položeni.

Sada je na Prosvjetnoj inspekciji KS da reaguje, a nije isključena mogućnost da se u cijeli slučaj uključi i Tužilaštvo KS. Odgovor na pitanje može značiti dvije stvari poništiti postdiplomski studij, ali i doktorat koji je uslijedio, ili konačno, da zaštiti lik i djelo doktorice Sebije Izetbegović.

Odgovor Sveučilišta u Zagrebu o postdiplomskom studiju Sebije Izetbegović nije razriješio dilemu, sada je na teret na Prosvetnoj inspekciji KS, koja može staviti tačku na slučaj obrazovanja Izetbegovićeve, ili ukoliko utvrdi neregularnosti ima mogućnost uključivanja Tužilaštva KS u slučaj, piše N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...