REAKCIJA HADŽIKADIĆA O HAPŠENJU OSMANA MEHMEDAGIĆA: "Izjava Šefika Džaferovića je otvoreni pritisak na Tužilaštvo BiH"

“Nejasno je kako je Džaferović dopustio sebi da u ovoj situaciji reaguje kao član političke partije iz koje dolazi i tako u potpunosti obezvrijedi funkciju koju trenutno vrši."

  • Mini market

  • 15. Jul. 2021  15. Jul. 2021

  • 8

Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres, oglasio se nakon hapšenja direktora Obavještajno sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića i reakcija koje su uslijedile.

"Jučer je uhapšen Osman Mehmedagić, direktor OSA-e. Svjedočili smo brojnim reakcijama u javnosti različitih državnih i stranačkih funkcionera. Da bismo napravili bolju državu, po mjeri njenih građana, ona mora biti iznad nas i naših interesa", naveo je Hadžikadić.

Dodao je da svi moraju poštovati državne institucije, pogotovo onih koji obnašaju javne funkcije.

"Niko, a pogotovo član Predsjedništva, ne bi smio uraditi ništa što nije u interesu države. U ovom slučaju je to neodgovoran pritisak na Tužilaštvo BiH, kao instituciju ove države. Taj pritisak ne opravdava ni činjenica da postoji indikacija politizacije te institucije i mogućnost da se jednim dijelom radi o političkom ratu između vladajućih stranaka", smatra Hadžikadić.

Dodao je da, ne ulazeći u pravnu kvalifikaciju počinjenih djela i odgovornosti optuženog, "svi mi moramo stati na stranu Bosne i Hercegovine i njenih institucija, što se ovdje očigledno ne dešava".

"Gledajući ovu farsu, sasvim je jasno da, s obzirom na postupke političkih aktera, Bosnu i Hercegovinu ruše mnogobrojni, a brane malobrojni. Kada član Predsjedništva Bosne i Hercegovine ili predstavnici vladajućih, tzv. ‘patriotskih' stranaka, stavljaju interese svojih kadrova i svoje stranke ispred interesa građana i države, možemo reći da je izborna kampanja već počela. Izgleda da ćemo ponovo biti svjedoci širenja straha, podjela i mržnje, kao načina osvajanja vlasti", zaključio je predsjednik Platforme za progres.

U odvojenom saopćenju Platforme za progres navodi se da reakcija Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na hapšenje Mehmedagića, u kojem javno poziva Tužilaštvo da "vodi računa o svojim postupcima", predstavlja otvoreni pritisak na rad Tužilaštva BiH.

“Nejasno je kako je Džaferović dopustio sebi da u ovoj situaciji reaguje kao član političke partije iz koje dolazi i tako u potpunosti obezvrijedi funkciju koju trenutno vrši", navodi se u tom saopćenju.

Platforma za progres oštro osuđuje ovakav istup člana Predsjedništva BiH, jer ga smatra neprimjerenim i otvorenim pritiskom na rad jedne od najvažnijih institucija u BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...