MILO ĐUKANOVIĆ SAMOUVJERENO: “Prva sljedeća članica EU će biti Crna Gora; a Zapadni Balkan ...”

...ima tradiciju nestabilnog evropskog regiona."

  • Regija

  • 15. Jul. 2021  15. Jul. 2021

  • 0

"Crna Gora je najdalje odmakla u pregovaračkom procesu i vjerujem da sam realan kada očekujem da će prva sljedeća članica EU upravo biti Crna Gora", poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović danas u Slovačkoj. 

"Posjeta Slovačkoj događa se u godini u kojoj u Crnoj Gori obilježavamo 15. godišnjicu obnovljene nezavisnosti, kojoj je slovačka diplomatija jako puno doprinijela", kazao je Đukanović na pres konferenciji.  

"Istovremeno to je i 15 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između naše dvije zemlje. Pored zahvalnosti koju Crna Gora duguje i ponavlja Slovačkoj Republici za doprinos demokratskom referendumu 21. maja 2006. na kojem smo nakon vijek čekanja obnovili svoju nezavisnost. Ovo je istovremeno prilika da saopštim zahvalnost za podršku Slovačkoj Republici u borbi koju je Crna Gora zajedno sa svim zemljama svijeta vodila protiv pandemija koronavirusa.

Danas kada smo u nekoj, nadajmo se, fazi smiraja pandemije, veoma smo posvećeni saniranju problema na zdravstvenom planu, a istovremeno skoncentrisani na napore koji treba da doprinesu što je moguće bržoj obnovi ekonomske aktivnosti", naveo je Đukanović. 

Crna Gora je, ističe, dio regiona Zapadnog Balkana koji, nažalost, ima tradiciju nestabilnog evropskog regiona, prenosi Antena M. 

"Mi mislimo da je uzrok te nestabilnosti i zaostajanje u razvoju upravo predugo izbivanje svih država Zapadnog Balkana iz onog što je bio matični tok razvoja savremene evropske civilizacije. I zato vjerujemo da je put u čvršću stabilnost i ekonomski i demokratski prosperitet ZB put evropske i evroatlantske integracije", naveo je predsjednik Crne Gore. 

Zahvalni smo Slovačkoj Rebublici na podršci koju nam je dala u našim naporima da ostvarimo članstvo u NATO Alijansi, kazao je Đukanović. 

"Takođe, zahvalni smo na brojnim ekspertizama i svakoj drugoj vrsti pomoći koju nam je Slovačka Republika ponudila i dala u našem pregovaračkom procesu sa EU.

Zahvaljujući tome Crna Gora je danas najdalje odmakla u pregovaračkom procesu i vjerujem da sam realan kada očekujem da će prva sljedeća članica EU upravo biti Crna Gora", rekao je Đukanović. 

altNažalost, živimo u vremenu posustalog entuzijazma EU za dinamičan proces daljeg proširenja, ukazao je on. 

"Sljedstveno tome, nažalost, živimo i u vremenu posustalog reformskog entuzijazma na samom ZB. I jedna i druga okolnost opet, nažalost, dovode do restauracije nekih retrogradnih, nacionalističkih politika i velikodržavnih projekata u našem regionu. A to istovremeno otvara prostor za maligni uticaj trećih strana čiji su geopolitički interesi suprotstavljeni evropskim interesima.

Zato smo uvjereni da je jedini pravi odgovor na ove probleme intenzivnija evropeizacija regiona Zapadnog Balkana. I zato nam je tako dragocjen razboriti glas prijatelja kakva je Slovačka Republika u EU.

Predsjednica Čaputova je već kazala, naši bilateralni odnosi su zaista uzorni, ali nikada ne možemo kazati da su dovoljno razvijeni. Susreti poput današnjeg pokušavaju da daju novi impuls razvoju bilateralnih odnosa. Iz našeg ugla vidimo realan prostor u oblasti ekonomije, investicija i turizma. Želim da kažem da će Crna Gora veoma uskoro biti opet veoma dinamična ekonomija u kojoj će se kao i prethodnih godina događati intenzivan investicioni ciklus i mi bismo jako voljeli da sastavni dio tog ciklusa budu slovački investitori.

Takođe, bićemo veoma inicijativni na planu unapređenja saradnje u oblasti obrazovanja i kulture. Vjerujem da je pred Crnom Gorom i Slovačkom odlična budućnost i da će biti odlična budućnost naših međusobnih odnosa i ubijeđen sam da ćemo predsjednica Čaputova i ja upravo takvom daljem razvoju naših odnosa dati neophodan impuls", naveo je Đukanović. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...