MI GA JEDEMO, A ON JEDE NAS: Šta se događa u našem organizmu ukoliko pojedemo previše šećera?

U članku objavljenom u znanstvenom časopisu Nature, autori Robert Lustig, Laura Schmidt i Claire Brindis protive se umanjivanju opasnosti šećera.

  • Zdravlje

  • 16. Jul. 2021  

  • 1

Prema navodima znanstvenika Sveučilišta California, šećer predstavlja toliki rizik za ljudsko zdravlje da bi ga trebalo tretirati kao opasnu supstancu, poput alkohola ili droge.

U članku objavljenom u znanstvenom časopisu Nature, autori Robert Lustig, Laura Schmidt i Claire Brindis protive se umanjivanju opasnosti šećera.


 „Šećer je sve prije nego prazne kalorije. Sve je više znanstvenih potvrda da upravo šećer potiče procese koji dovode do oštećenja jetre i mnogih kroničnih oboljenja."

Nije veliki problem ako ga konzumirate povremeno, ali u većim količinama šećer Vas polako ubija, ističu znanstvenici iz San Francisca, koji tvrde da u većim količinama šećer:

dovodi do oštećenja jetre

podiže krvni tlak

povećava rizik od dijabetesa, karcinoma i srčanih oboljenja

remeti rad hormonalnog sustava

potiče pretilost


Prema alarmantnim podacima američke organizacije za srčane bolesti prosječni odrasli Amerikanac dnevno unese 22 čajne kašike šećera. Djeca u danu unesu i do 34 kašikice šećera.

Čak 17% američke djece je pretilo, a unos šećera se u posljednjih 50 godina u svijetu utrostručio.

Upravo je debljina jedan od krivaca da 35 miliona ljudi godišnje umru od dijabetesa, karcinoma i srčanih bolesti.

Šećer negativno utječe na ljudske metaboličke procese, mijenja naš ukupni metabolizam, podiže krvni tlak, remeti rad hormonalnog sustava i oštećuje jetru – što je slično utjecaju koji ima prekomjerna konzumacija alkohola.

Naravno, ne treba zaboraviti da je alkohol ništa drugo nego destilirani šećer i da alkohol upravo nastaje od šećera.

Znanstvenici su proučavali i kako šećer utječe na rad mozga.

Istraživanje je potvrdilo da šećer aktivira iste moždane aktivnosti kao i droge poput morfija ili heroina.

Niko ne tvrdi da je snaga šećera tako moćna kao i droga. Međutim ovo objašnjava simptome koje ljubitelji šećera osjećaju kada na vrijeme ne uzmu svoju dozu slatkiša.

Opasnost predstavljaju i gazirana pića. Tekuće kalorije ne izazivaju osjećaj sitosti. Možete popiti veće količine gaziranog pića bez da to primijetite. Upravo to objašnjava stalni porast konzumacije zašećerenih napitaka u svijetu.

Najveći problem za svakog od nas je iracionalna ljubav prema slatkome. Naime, posuda puna povrća ne izaziva iste emocije poput čokolade ili torte.

“Šećer ima kulturološki i obredni kontekst, i upravo je mijenjanje tih ustaljenih oblika ponašanja najteži dio posla“, naglašava znanstvenica Claire Brindis.

"Nemoguće je zabraniti konzumaciju šećera, ali je moguće poraditi na svijesti ljudi o štetnosti prekomjernih doza šećera te učiniti hranu bez šećera prihvatljivijom i pristupačnijom prosječnom građaninu".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...