SLADIĆ UPOZORAVA NA APOKALIPSU: "Sistem koji je poharao Njemačku spušta se na BiH!"

Sjever i sjeverozapadni dio BiH će posebno biti izložen, istakao je Sladić

  • Vijesti

  • 16. Jul. 2021  

  • 0

Meteorolog Nedim Sladić komentarisao je danas vremenske prilike u Bosni i Hercegovini, još jednom najavivši da našu zemlju u narednih nekoliko dana očekuju obilnije padavine.

Sladić je, također, komentarisao i katastrofalne poplave u Njemačkoj, a otkrio je da li imamo razloga za strah od ponavljanja maja 2014. godine kada su našu zemlju i region pogodile strašne vremenske neprilike.

Katastrofalne poplave, uzrokovanim obilnim padavinama, zahvatile su zapadnu Evropu, ponajviše Njemačku u kojoj je poginulo najmanje 100 ljudi. Najveće poplave zabilježene su u pokrajinama Rajna-Palatinat i Sjeverna Rajna- Vestfalija, gdje su uništena cijela naselja. Zašto se ovo dešava?

Razlog je jedan vrtlog vlažnog i nestabilnog zraka koji je putovao od zapadnog Balkana prema Velikoj Britaniji. On je tu “zakočen” i zarobljen stabilnijim sistemom. Od Britanije se spuštao hladni zrak i taj zrak se podvlači pod topliji kao klin što je uzrokovalo obilne padavine na većem dijelu zapadne i jugozapadne Njemačke i u zemljama Beneluksa. Taj sistem sada je znatno oslabljeniji, počeo se spuštati prema jugu. On će uzeti rutu duž Jadranu i završit će u Jonskom moru. Od njega nama dolazi vlažan i nestabilan zrak i kiša što će intenzivirati padavine i u Bosni i Hercegovini.

Koliko smo samo krivi za klimatske promjene?

Obično kada gostujem spominjem koliko je važno pošumljavanje. Uzmimo za primjer jedno stablo bukve. Ono može primiti 500 litara vode što je značajna količina padavina. Bilo kakva šuma bolja je od gole zemlje kada krenu poplave. Druga strana je odnos prema vodotocima, naročito što u rijeke bacamo sve i svašta. Ljudi kad prave kuće pored rijeka oni ih sužavaju. To ne smiju raditi jer rijeke moraju biti što šire.

Da li BiH prijete poplave kao u Njemačkoj?

U Bosni i Hercegovini su moguće bujične poplave. Ne možemo očekivati, na svu sreću, da će se ponoviti scenario iz 2014. godine, ali možemo očekivati bujične poplave. Sjever i sjeverozapadni dio BiH će posebno biti izložen. U Krajini će večeras biti ozbiljnijih padavina. To će biti najpogođenija područja u narednih nekoliko dana. Sjevernoistočna područja države će imati veće količine padavina od ponedjeljka, ali to nisu toliko zabrinjavajuće padavine.

Da li se očekuje poboljšanje vremena u Njemačkoj?

U Njemačkoj sada slijedi poboljšanje vremena, ali nama dolazi vlažnije vrijeme. Znači, u Njemačkoj nastupa predah i znatno zatopljenje.

Kakvo vrijeme nas očekuje u narednom periodu?

Mi ćemo ovaj vikend ispratiti sa kišom. Padavine će od ponedjeljka polako prestajati. U utorak još uvijek može biti kiše, ali znatno manje. Onda slijedi bolje vrijeme i značajniji porasat temperatura. Ljeto sada ima kratku pauzu, nije pobjeglo od nas. Brzo će se vratiti. Nadam se da neće biti velikih ekstrema. Treba istaći da su izuzetno velike vrućine u Španiji, preko 40 stepeni, ali i u Turskoj. Iz iskustva znam da kada su velike vrućine u Španiji to znači da bi za dvije ili tri sedmice mogle biti i kod nas, rekao je Sladić u razgovoru za N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...