POTOP POLITIKE ŽELJKE CVIJANOVIĆ: Jelena Trivić smatra da SNSD utapa institucije RS u BiH

Ona ističe da je skandalozno da predsjednik RS izjavi da na taj način institucija Republike Srpske automatski postaje i institucija BiH.

  • Politika

  • 17. Jul. 2021  

  • 0

"Ideja besmislena, unižava Republiku Srpsku i njenu instituciju, za sprovođenje iste su potrebne i ustavne promjene, koje su uvijek rizične. Zar nije obaveza i opredjeljenje svih stranaka i političkih aktera iz Srpske da rade na jačanju njenih ustavnih pozicija, a ne da institucije Republike Srpske utapaju u institucije BiH? Nakon pozicija ministra, predsjednika Vlade i trenutne pozicije predsjednika Republike Srpske, spremnost da nevjerovatno neargumentovanim tezama brani ideje svog šefa, ali i politička nepismenost Željke Cvijanović još uvijek mogu da ostave bez teksta", rekla je Jelena Trivić, narodni poslanik i potpredsjednik PDP-a.

Trivić kaže da je pravdanje ideje da predsjednik RS bude ujedno i član Predsjedništva BiH čula od narodnih poslanika iz SNSD, koji inače brane neodbranjivo, ali je zabrinjavajuće da to radi i osoba koja obavlja funkciju predsjednika RS.

"Gospođa Cvijanović kaže da bi na taj način član Predsjedništva BiH bio direktno biran od građana Republike Srpske. Da li je moguće da to izjavi neko ko je direktno biran, doduše ne i izabran, za člana Predsjedništva BiH?

Dalje, gospođa Cvijanović kaže da bi tako RS imala nekoga ko učestvuje u procesima kada je riječ o međunarodnom predstavljanju, spoljnoj, odbrambenoj politici i slično.

Ne bih da insinuiram, ali ovo zvuči kao da govori da danas, kada je gospodin Dodik član Predsjedništva, RS niko ne predstavlja u tim procesima“, kaže Trivićeva.

Ona ističe da je skandalozno da predsjednik RS izjavi da na taj način institucija Republike Srpske automatski postaje i institucija BiH.

"Pored toga što je ideja besmislena, što unižava RS i njenu instituciju, za sprovođenje iste su potrebne i ustavne promjene, koje su uvijek rizične. Zar nije obaveza i opredjeljenje svih stranaka i političkih aktera iz Srpske da rade na jačanju njenih ustavnih pozicija, a ne da institucije RS utapaju u institucije BiH?

Na kraju krajeva, zar i većina u Narodnoj skupštini Republike Srpske nije izglasala da se krene u proces mirnog razdruživanja unutar BiH, a ne, kao što sada predlažu, mirnog udruživanja funkcija? Željka Cvijanović zaboravlja da je na čelu tima za pregovore sa FBiH o mirnom razdruživanju, te da se očekuje da obavijesti javnost kako ti pregovori napreduju“, ističe Trivić.

Predsjednik RS Željka Cvijanović smatra da bi bilo dobro da izmjenama izbornog zakonodavstva bude objedinjena funkcija predsjednika Srpske i člana Predsjedništva BiH iz RS, jer je riječ o sjajnom konceptu direktnog institucionalnog predstavljanja RS na nivou BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...