SENZACIJA U CANNESU: Hrvatski film "Murina" osvojio prestižnu nagradu, stiže na Sarajevo film festival...

Camera d’Or službena je festivalska nagrada i dodjeljuje se najboljem debitantskom filmu unutar svih festivalskih programa, a u konkurenciji je ove godine bio 31 film.

  • Kultura

  • 17. Jul. 2021  

  • 0

Na svečanom proglašenju pobjednika ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu održanom u subotu, 17. jula, film Antonete Alamat Kusijanović “Murina” dobio je prestižnu nagradu Camera d’Or što je jedan od najvećih uspjeha hrvatskog filma u inozemstvu, piše "Jutarnji list".

Camera d’Or službena je festivalska nagrada i dodjeljuje se najboljem debitantskom filmu unutar svih festivalskih programa, a u konkurenciji je ove godine bio 31 film.

Ovo je prvi put od samostalnosti Hrvatske da je jedan hrvatski film uvršten u program “15 dana autora”(Quinzaine des Réalisateurs) koji se održava od 1969. godine u sklopu festivala u Cannesu, a donosi kratkometražne i dugometražne igrane i dokumentarne filmove sa svih strana svijeta i svjetskoj publici otkriva nova redateljska imena snažnih i jedinstvenih poetika.

Projekcija “Murine” održana je u Cannesu u dvorani Theatre Croisette što je bila i svjetska premijera tog filma pred punim gledalištem i u prisustvu redateljice Antonete Alamat Kusijanović, glumaca Danice Ćurčić, Gracije Filipović, Leona Lučeva i Jonasa Smuldersa te koscenarista Franka Graziana te ostale filmske ekipe: glumice Tatjane Filipović, kompozitora Evguenija Galperinea, producenta Danijela Peka, koproducenata Zdenke Gold i Jožka Rutara, montažera Vladimira Gojuna i kostimografkinje Amele Bakšić.

Film “Murina” bit će prikazan i na Sarajevo Film Festivalu, a potom i u kinima širom Hrvatske.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...