JE LI OVO KRAJ SEZONE U TURISTIČKOM RAJU: Naglo pao booking turista, neke regije uvode policijski sat...

Do sada je već, kako piše El Pais, zaraženo 8 miliona od ukupno 47 miliona stanovnika te zemlje.

  • Ekonomija

  • 17. Jul. 2021  

  • 0

Španija bilježi veliki broj novih slučajeva zaraze koronavirusom zbog čega je došlo do naglog pada broja rezervacija, a prognoze za nastavak turističke sezone vrlo su pesimistične.

Zabilježen je nagli pad u bookingu inozemnih turista, izvijestila je u subotu španska državna televizija RTVE, referirajući se na izjavu potpredsjednika tamošnje turističke zajednice, Josea Luisa Zorede.

“Ako se brojke nastave pogoršavati, procjenjujemo da ćemo u ovom ljetnom kvartalu ostvariti dobit u iznosu od 37,97 milijardi eura, što je 24,30 milijardi više nego u istom razdoblju prošle godine, ali puno manje od 58,37 milijardi koliko je ostvareno 2019.", rekao je Zoreda, kako prenosi RTVE.

To je suprotno svim očekivanjima, s obzirom na to da se, zbog kampanje cijepljenja koja je u toku, predviđao puno snažniji oporavak turističkog sektora.

Turizam u Španiji inače, u normalnim okolnostima, sudjeluje u BDP-u s više od 12 posto, a u nekim turističkim središtima, kao što su Baleari i Kanarsko otočje, i više - s oko 35 posto.

Kako bi obuzdale širenje virusa, neke su španske regije, poput Katalonije, Valencije i Kantabrije, u pojedinim područjima ponovno uvele noćni policijski sat od 1 do 6 sati.

Na Mallorci, koja sedmično ima 270 novozaraženih na 100.000 stanovnika, za sada se ne planira uvođenje takvih mjera. Na Kanarskim je otocima, koji imaju 176 novih slučajeva zaraze sedmično na 100.000 stanovnika, sud odbacio uvođenje policijskog sata.

Do sada je već, kako piše El Pais, zaraženo 8 miliona od ukupno 47 miliona stanovnika Španije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...