ZASTUPNICA SDP-a U SABORU HRVATSKE PROTIV EVROPSKIH STANDARDA: Spočitava Komšiću što zagovara ukidanje koncepta konstitutivnih naroda i uspostavu građanske države u BiH

Politička sekretarka SDP-a i saborska zastupnica Mirela Ahmetović izjavila je da je hrvatski predsjednik Zoran Milanović poslužio bošnjačkim političarima u BiH za antagoniziranje svog biračkog tijela prema drugim narodima, dok je za Željka Komšića rekla da nije legitimni hrvatski član BiH Predsjedništva.

  • Regija

  • 18. Jul. 2021  18. Jul. 2021

  • 7

U intervjuu za portal Dnevnik iz Mostara Ahmetović je istaknula kako bi bilo bolje da je hrvatski predsjednik prilagodio tajming prigodom dolaska u BiH i posjetio Potočare, gdje je prošle nedjelje obilježena godišnjica srebreničkog genocida. Za negativne komentare među bošnjačkim strankama izjavila je da predstavljaju identično ponašanje političara unutar sva tri naroda koji ih nastoje međusobno odvojiti.

"To je pogrešna politika"

"Mislim da je to pogrešna politika i u tom kontekstu treba gledati i izjave bošnjačkih političara koji u Milanoviću vide neku vrstu prijetnje i onda svojim reakcijama pokušavaju antagonizirati vlastito biračko tijelo protiv drugih skupina ili naroda. To isto radi i HDZ, radi i Dodik", izjavila je.

Upitana o članu BiH Predsjedništva Željku Komšiću, politička sekretarka SDP-a je rekla da on "nema legitimitet zastupanja Hrvata sukladno Daytonskom mirovnom sporazumu".

"Getoiziraju se Hrvati oko HDZ-a BiH"

"Očigledno je da u njemu Hrvati nemaju legitimnog predstavnika, što onda za posljedicu ima getoiziranje Hrvata oko HDZ-a BiH, koji svoju politiku bazira upravo na getoiziranju Hrvata i parazitiranju na nemogućnosti da Hrvati izaberu svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvo", rekla je Ahmetović.

Komšiću je spočitala i što zagovara ukidanje koncepta konstitutivnih naroda i uspostavu građanske države i, kako kaže, "istodobno zauzima poziciju namijenjenu za Hrvate u državnome Predsjedništvu".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...