ISPOVIJEST SRBINA IZ POPLAVLJENE NJEMAČKE: "U rukama kofer i dijete, gazimo po vodi, voze nas Albanke"

Za samo oko 15 minuta situacija je postala kritična.

  • Svijet

  • 18. Jul. 2021  19. Jul. 2021

  • 0

Za samo nekoliko sati mala rijeka Volme u Njemačkoj dostigla je kritičan nivo pred izlivanje. Na lice mjesta došla je policija dok su helikopteri nadlijetali rijeku. Iz minute u minutu situacija je bivala sve dramatičnija, voda se izlila na ulice. Na kraju je ušla i u stambene objekte, piše Telegraf.

Goran Radojev iz Srbije otišao je u Njemačku na mjesec dana. Na Twitteru je objavio traumatično iskustvo kad je poplavljena zgrada u kojoj je boravio.

"Odem u Njemačku na mjesec dana, da bih se bavio isključivo naukom i budem u središtu velikih poplava. I to u julu", započeo je priču o poplavi.

Kako je napisao na društvenoj mreži, svakodnevne kiše, naročito pljuskovi u utorak 13. jula imali su za posljedicu poplave kakve nisu viđene u posljednjih sto godina. U srijedu ujutru prijatelj mu je postavio pitanje da li mu je auto i dalje na istom mjestu.

Pitanje koje je bilo uvod u traumatično iskustvo.

"Nisam shvatio pitanje, sve dok mi nije poslao slike sa autima koji 'plivaju' u jednom delu Hagena. Vidim tada da je jedna mala rijeka (Volme) pored stana koji smo iznajmili porasla, ali ništa kritično. Međutim, samo za nekoliko sati nivo je porastao do te mjere, da je blizu izlivanja. Dolazi policija, osmatra situaciju, helikopteri nadlijeću rijeku", objavio je Radojev.

Nakon toga je njegova supruga pitala policajca šta da rade sa kolima. Odgovor je bio da ga preparkiraju na neku višu tačku u Hagenu. U povratku, samo oko 15 minuta kasnije, vidjeli su da je situacija sve gora i da je voda već na ulicama.

"Komšija dolazi da kaže da isključimo sve osigurače, da je podrum pun vode i da će uskoro nestati struje. Zovem prijatelja. Kaže da dođemo da prespavamo kod njega, sa druge strane reke. Jesmo na četvrtom spratu, ali situacija je svakog minuta sve lošija. Kažemo djeci da spakuju najosnovnije stvari. Sin (6) spakovao sve igračke. Redukujemo malo to i izlazimo iz zgrade. Voda je već došla do ulaza. U jednoj ruci kofer, u drugoj dijete i gazimo svi po vodi. Kćerka i supruga uz ivicu zgrade", podijelio je svoje iskustvo Radojev.

Išli su pješke dok su se svuda čule sirene vatrogasaca, policije, Hitne pomoći. Kad su došli do mosta, da pređu rijeku, vidjeli su da je poplavljen. Pokušavaju da dođu do drugog mosta. Ali i on je poplavljen. Tad shvataju da ne mogu da pređu rijeku.

"Sad već razmišljam o tome gdje i kako prespavati (22h je već). Ali i dalje ne odustajemo od toga da nađem most koji je u funkciji. Nailazimo na dvije djevojke. Pitamo ih gdje možemo da pređemo. Kažu, mi ćemo vas odvesti. Porijeklom su iz Albanije. Šestoro nas je u autu, pa je zamolila sina da čučne i sakrije se iza zadnjeg sjedišta (zbog policije). Dovoze nas do trećeg mosta. I on je zatvoren", napisao je Radojev.

Policajac im otkriva da ima pješački most koji je još uvijek u funkciji.

"Napokon, stižemo kod profesora, i taman smo legli, kada se čuju sirene za opštu opasnost. Lijepa uspavanka. Ujutru se stanje smirilo. Dolazim do stana, uglavnom se povukla voda. Vidi se da je ušla u zgradu. Ali, nije bilo tragično. Struje nema. I neće je biti danima", otkrio je.

Podijelio je da je tad bilo pitanje da li da se vrate u Novi Sad dvije nedjelje ranije. Međutim, prijatelj je uspio da im nađe drugi stan tako da je porodica ipak još ostala u Njemačkoj.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...