ČUVENI NENAD STEKIĆ TVRDIO DA JE ATLETIČAR POSTAO ZBOG ČOLE: "Zdravko Čolić je skakao za Sarajevo i na takmičenju izgubio od mene za pola metra..."

Nosio je i epitet najboljeg sportiste Jugoslavije za 1975. godinu. Tada je skočio čak 8,45 metara u Montrealu na predolimpijskom mitingu i pet godina je bio evropski rekorder u svojoj disciplini tim skokom.

  • Sport

  • 18. Jul. 2021  19. Jul. 2021

  • 0

Atletsku javnost u Srbiji potresla je u nedjelju vijest o smrti čuvenog atletičara Nenada Stekića, čovjeka koji je ispisao zlatne stranice srbijanske i jugoslovenske atletike.

Zanimljivo je da se nekadašnji skakač udalj nije isprva odao atletici u disciplini u kojoj je pružio srbijanskom sportu najviše, piše Nova.rs.

Nenad Stekić je rođen sedmog marta 1951. godine i bio je član atletskog kluba Crvena zvezda. Počeo je da se bavi "kraljicom sportova" kada je imao 12 godina.

I tada je startovao kao skakač uvis. Dvije godine su mu bile potrebne da ostvari prve veće rezultate, kada je bio pionirski prvak Jugoslavije.

Isti uspjeh nosio je suvereno i na nivou grada Beograda, kao i na nivou Srbije. Skok uvis je zamijenio za skok udalj baš nakon ovih titula.

Nosio je i epitet najboljeg sportiste Jugoslavije za 1975. godinu. Tada je skočio čak 8,45 metara u Montrealu, na predolimpijskom mitingu i pet godina je bio evropski rekorder u svojoj disciplini tim skokom.

Svojevremeno je govorio da mladi ne idu do krajnjih granica, te da je zato 8,45 metara bilo dovoljno i pedesetak godina kasnije za medalju na Olimpijskim igrama.

Pričao je i kako je zbog popularnog pjevača Zdravka Čolića postao šampion.

"Zdravko Čolić je skakao za Sarajevo i na takmičenju izgubio od mene za pola metra. Kad je vidio kako skačem, odustao je i počeo da se ozbiljno bavi muzikom. A tada sam i ja čuo Čolu kako pjeva, pa sam rekao sam sebi: 'Bolje ti je da skačeš'. Taj naš susret na takmičenju je zapravo izrodio dva šampiona, jednog u pjevanju, drugog u skakanju", pričao je Stekić.

Zanimljivo je da je, uprkos tome što je bio evropski rekorder pola decenije, na Evropskim prvenstvima imao tri srebrne medalje.

Prvu je osvojio u Rimu 1974. godine kada je skočio osam metara i šest centimetara. Drugi rezultat ostvario je u Pragu četiri godine kasnije kada je skočio šest centimetara dalje.

U dvorani u Zindelfingenu je prije tačno 41 godinu skočio sedam metara i 91 centimetar za treće srebro. Pobjeđivao je u međuvremenu i na Mediteranskim igrama.

Dok se takmičio, imao je i zlato sa Univerzijade i još jedno srebro sa tog takmičenja. Nastupao je u dresu Jugoslavije i na Svjetskom prvenstvu u Helsinkiju 1983. i tada je bio petoplasiran.

Našu zemlju predstavljao je ukupno 64 puta, a nastupao je i za tim Evrope na Svjetskom kupu 1977. Čak 144 puta je preskočio osam metara.

Iza sebe je ostavio i tri kćerke, Andreu, Anđelu i Zoranu. Posljednjih godina je bio teškog zdravstvenog stanja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...