SVI POGLEDI UPRTI U TURSKU: Posjeta Erdogana Sjevernom Kipru u jeku tenzija s Evropskom unijom...

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan putuje u ponedjeljak u dvodnevnu zvaničnu posjetu u samoproglašenu Tursku Republiku Sjeverni Kipar (TRNC).

  • Svijet

  • 19. Jul. 2021  19. Jul. 2021

  • 0

Rekao je da će podijeljenoj sredozemnoj državi donijeti “dobre vijesti“.

No, Erdoganova posjeta mogla bi pooštriti tenzije s grčkim Kipranima i Evropskom unijom, koje su visoke zbog turskih ambicija u toj regiji i podrške Ankare rješenju kiparskog problema sa dvije zasebne države.

U utorak će Erdogan prisustvovati obilježavanju 47. godišnjice turske vojne intervencije na otoku, koju grčki Kiprani smatraju invazijom, te će se obratiti Parlamentu Sjevernog Kipra.

“Nadam se da ćemo u najljepšem maniru prenijeti poruke uspostavljanja mira za otok i cijeli svijet“, rekao je Erdogan u petak.

Otok je podijeljen od 1974. godine

“Napravili smo dobar korak. Završili smo preliminarne studije“, dodao je Erdogan, ali nije precizirao o čemu se radi.

Kiparski otok podijeljen je od 1974. godine, kada je Turska vojno intervenirala u odgovoru na državni udar koji je izveden uz podršku Grčke.

Ankara je rekla da je postupila u skladu s dokumentom iz 1960. godine, kada je formirana država Kipar, a u kojem piše da Grčka, Turska i Velika Britanija imaju pravo intervencije u slučajevima spora.

Otkako je TRNC formiran 1983. godine, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sjeverni dio otoka često naziva “okupiranim dijelom Kipra“, a kao nezavisnu državu priznaje ga samo Turska.

Republika Kipar, koja kontrolira jug otoka i ima vladu grčkih Kiprana, postala je 2004. godine članica EU-a.

Brojne diplomatske inicijative da se riješi decenijama dug spor, nisu polučile rezultate.

Dok Turska zagovara rješenje formiranjem dvije države, grčki Kiprani i međunarodna zajednica općenito favoriziraju rješenje na nivou jedne države.

Mensun Akgun, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Istanbul Kultur, kaže da se očekuje da Erdogan tokom posjete snažno potvrdi podršku dvodržavnom rješenju.

“Turska se preorijentirala na rješenje s dvije države, jer se ni nakon decenija pregovora ne može postići dogovor“, rekao je on za "Al Jazeeru".

EU neće prihvatiti dvodržavno rješenje

“No, Turska još nije ponudila mapu puta kojom bi uvjerila međunarodnu zajednicu i grčke Kiprane da se okrenu toj soluciji“, dodao je, uz napomenu da bi to mogao biti sljedeći korak turske strane.

No, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je u četvrtak da EU “nikada neće prihvatiti“ dvodržavno rješenje na Kipru.

“Želim ponoviti da mi nikada… nećemo prihvatiti dvodržavno rješenje. Čvrsti smo u tome i jako ujedinjeni. To je ono što Kipar može očekivati“, kazala je Von der Leyen tokom posjete otoku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...