NJEMAČKA NA UDARU KRITIKA: Britanci su devet dana prije stravičnih poplava poslali upozorenje, a 24 SATA...

...prije je Njemačka dobila precizne podatke gdje će doći do poplava.

  • Svijet

  • 19. Jul. 2021  19. Jul. 2021

  • 0

Sistem uzbunjivanja u slučaju elementarnih nepogoda u Njemačkoj našao se danas na udaru kritika zbog prekasnog upozoravanja građana tokom poplava koje su prošle sedmice pogodile zapadne dijelove Njemačke.

"Kad je u pitanju zaštita od katastrofa, u istoj smo mjeri loše pripremljeni kao što je to bio slučaj i sa pandemijom", rekao je glasnogovornik vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) za zdravstvena pitanja Karl Lauterbach za dnevnik "Rheinische Post".

On je rekao kako se Njemačka mora bolje pripremiti na ovakve slučajeve, jer će u budućnosti biti "i više pandemija i više katastrofa", poput ove koja je prošle sedmice pogodila Njemačku.

Političar opozicione Liberalno-demokratske stranke (FDP) Michael Theurer govori o "potpunom kolapsu sistema za uzbunjivanje" i ukazuje na to da su njemačke vlasti danima prije obilnih kiša bile upozoravane na mogućnost izlijevanja rijeka iz korita.

"Pravovremena upozorenja meteorologa nisu prenesena stanovništvu i tu su zakazale kako vlasti, tako i javni medijski servis", rekao je Theurer.

Rasprava u Njemačkoj se rasplamsala nakon što su britanski mediji prenijeli izjave nekih stručnjaka koji su rekli kako je Njemačka od europskih institucija bila višestruko upozoravana na dolazak ogromnih količina oborina.

Devet dana ranije Njemačka dobila upozorenje, a 24 sata ranije precizne podatke

Britanska hidrologinja i jedna od autorica Europskog sistema za upozorenje od poplava (Efas) Hannah Clocke rekla je kako je Njemačka 24 sata uoči izlijevanja rijeke Ahr bila upozorena na tu vjerovatnost. Kasnije je upravo u ovom području poginulo više od 100 osoba.

"Prve naznake da se sprema katastrofa Njemačkoj su upućene devet dana uoči izlijevanja rijeka, a 24 sata prije je Njemačka dobila precizne podatke gdje će doći do poplava", rekla je Clocke za "Sunday Times".

Ona je i za njemački javni servis ZDF rekla kako je Njemačka bila upozorena, ali da je očito došlo do "pucanja lanca upozorenja koja na kraju nisu dospjela do građana".

Ministarstvo unutrašnjih poslova savezne pokrajine Sjeverne Rajne - Vestfalije, jedne od dviju pokrajina najteže pogođenih poplavama, priznalo je da je već prošlog ponedjeljka, dva dana prije poplava, imalo saznanja o "ekstremnom nevremenu" koje se nadvija nad pogođenim područjem.

Voditelj Saveznog ureda za zaštitu građana i pomoć u slučaju katastrofe Armin Schuster branio se od kritika i ustvrdio kako je "infrastruktura uzbunjivanja" funkcionirala na nivou komunikacije između saveznih i lokalnih vlasti.

"Mi smo preko naših aplikacija i medija izdali više od 200 upozorenja", rekao je Schuster.

On je istovremeno kazao kako nije moguće sa preciznošću reći na kojim mjestima bi se rijeke mogle izliti.

Schuster se založio za to da se u sistem uzbunjivanja ponovno uključi i mreža sirena koje bi funkcionirale i u slučaju kada, kao što je bio slučaj prošle sedmice, kolabiraju mobilne telekomunikacijske mreže.

Poginulo najmanje 189 ljudi

Podsjetimo, u poplavama koje su pogodile dijelove zapadne Europe, poginulo je najmanje 189 ljudi, a stotine ih se još smatra nestalima. Više desetaka hiljada ljudi napustilo je svoje domove, a mnogi i dalje nemaju pristup struji i pitkoj vodi.

Više čitajte na stranici Index.hr.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...