"SB" U SARAJEVSKOJ VIJEĆNICI: Otvorena izložba “Svjedok” autora Adisa Lukača (FOTO)

Izložba "Svjedok" bosanskohercegovačkog akademskog skulptora i slikara Adisa Lukača otvorena je danas u sarajevskoj Vijećnici u okviru kulturne manifestacije "Dani Preporoda 2021", koju organizira Bošnjačka zajednica kulture – BZK "Preporod".

  • Kultura

  • 19. Jul. 2021  20. Jul. 2021

  • 0

Riječ je o postavci slika, crteža i skulptura (18 radova) koja se temelji na temi genocida u Srebrenici te se fokusira na motiv zbijega kao fragment i simbol užasa i traume, koju je proizveo i koju još proizvodi eho tog tragičnog događaja.

Autor Adis Lukač ističe kako je u fokusu izložbe zbijeg, odnosno ljudi koji su preživjeli strijeljanja i pronašli svoj put preko puta smrti, te da se, nakon isčitavanja građe, svjedočanstava o genocidu u Srebrenici, odlučio za portret kao motiv koji je na najbolji način odgovorio njegovoj zamisli.

“Umjetnost je najtrajniji element koji može da održi kolektivno sjećanje. Ono što je najbitnije, poruka ove izložbe apsolutno nije upućivanje na negativno, nego je traženje i vraćanje pozitivnog”, rekao je Lukač, navodeći kako se izložba bavi svjedocima te u isto vrijeme postaje svjedokom.

Autor je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je izložba otvorena u Vijećnici, koja je i sama svjedok stradanja, razaranja i urbicida, ali i obnove, ocijenivši to dobrim početkom njenog puta do najšire publike te boljih i sretnijih vremena.

Govoreći o motivima i porukama koje izložba sadrži, predsjednik BZK Preporod prof. dr. Sanjin Kodrić istaknuo je značaj kulture i umjetnosti kao medija koji spaja ljude i širi spoznaje, te doprinosi kulturi sjećanja i kulturi pamćenja.

“Ne smijemo traumatična zbivanja naše prošlosti prepustiti isključivo sjećanju pojedinaca. Ukoliko to uradimo, ta će sjećanja izblijediti s biološkim odlaskom individua koje pamte genocid i osjećaju ga svakim djelićem vlastitog bića”, kazao je Kodrić.

On je naglasio važnost puta od individualnog sjećanja do kulture kolektivnog pamćenja, kao trajne kategorije koja jamči da će genocid u Srebrenici biti sačuvan „kao opomena, kao sjećanje i kao svjedočenje svakog od nas“.

U tom kontekstu, predsjednik BZK Preporod čestitao je autoru djela na snazi, kreativnosti, emociji i viziji koju je iskazao u mediju likovne umjetnosti.

Planirano je, ukoliko to uvjeti pandemije dozvole, višekratno gostovanje izložbe u zemlji i inozemstvu, kako bi istina o genocidu, predstavljena kroz medij umjetnosti, doprla do najšire javnosti.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...