SERWER ALARMIRA ZAPAD: "'Srpski svet' je opasnost za nesrbe i prijetnja regionalnom miru i stabilnosti. Amerikanci i Evropljani to moraju..."

Daniel Serwer, američki stručnjak za pitanja Balkana, objavio je autorski tekst u kojem se bavi aktuelnim izjavama funkcionera Srbije i ideologa "srpskog sveta".

  • Društvo

  • 20. Jul. 2021  20. Jul. 2021

  • 0

Profesor Univerziteta "Johns Hopkins" je u tekstu na stranici Peacefare.net istaknuo da zvaničnici Amerike i Evropske unije moraju ideologiju "srpskog sveta" prepoznati kao neliberalnu, antidemokratsku ideju.

Serwerov tekst prenosimo u cijelosti:

- Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije, postao je glavni glasnogovornik za ideju koja se pripisuje predsjedniku Vučiću “srpski svet”. Ovo je podgrijana verzija "velike Srbije" Slobodana Miloševića, koju nije uspio da realizuje, jer je izgubio sva četiri rata u devedesetim.

Vulin je jasan da namjerava i vojno osvajanje ukoliko bude potrebno. Srbija, kaže on, mora “imatu vojnu sposobnost da sačuva i sebe i Srbe gdje god oni žive”.

Srbi, naravno, žive na mnogim mjestima - među ostalim i u SAD-u i Kanadi - ali Vulinovo pravo značenje jasno je svima na Balkanu. To znači da bi Srbija trebala biti sposobna da brani Srbe u susjednim zemljama: uglavnom u Bosni, Crnoj Gori, na Kosovu i u Hrvatskoj.

U klasičnom maniru agresora, Vulin tu potrebu obrazlaže štetom nanesenom Srbima. Samoviktimizacija je klasična preteča nasilja. Memorandum Srpske akademije (SANU), koji je Milošević koristio da opravdava svoje ratove, fokusirao se na tvrdnju da su Srbi bili žrtve nepravde u Jugoslaviji.

Hitler je opravdao svoju agresiju na Čehoslovačku i Poljsku obrazloženjem da su Nijemci bili žrtve. Staljin je tvrdio da su žrtve bili komunisti kad se pridružio nacistima u invaziji na Poljsku. Činjenice, u osnovi takvih zahtjeva, nisu bitne. Njihova je glavna svrha opravdati agresiju, a ne tražiti pravdu.

U međuvremenu, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik preventivno upozorava američkog ambasadora da neće prihvatiti odluku o zamjeni "visokog predstavnika" međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR), koji je odgovoran za provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik tvrdi da će sam braniti Dayton. Ono što on misli je da će braniti svoju verziju sporazuma, kojom tvrdi da je Republika Srpska (RS), 49 posto teritorije koji predstavlja, suverena i da bi trebala biti nezavisna. To nećete naći u Dejtonskom sporazumu. Dodik bi nesumnjivo odveo nezavisnu RS u "srpski svet". Nema veze što Dejtonski sporazum garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Na Kosovu je srpski cilj, također, podjela. Srbija želi četiri opštine s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru. U Crnoj Gori prosrpska koalicija sada ima većinu od jednog glasa u parlamentu.

Većina njih su, također, saradnici "srpskog sveta", ali čini se da njihova svrha nije podijeliti Crnu Goru, već je pretvoriti u čvrsto srpsko uporište, uprkos otporu i onih koji se identifikuju kao Crnogorci, ali i albanske, bošnjačke, i ostalih manjina. "Srpski svet" ne voli priznavati da i nesrbi, također, imaju prava ili da su ponekad žrtve.

Predsjednik Vučić izabran je na proevropskoj platformi. Ali ju je napustio još prije nekoliko godina. Sada je neskriveni podržavalac etničkih podjela na cijelom Balkanu. Poruke će, pak, prije prenositi preko Vulina i Dodika. I on sam je oprezan u ophođenju s vlastitim manjinama u Srbiji, kao što je to bio i Milošević.

Ne želite početi raditi gadne stvari kod kuće ako planirate gadosti prema svojim susjedima, jer bi to moglo oslabiti kućni front. Ali, Vučić je sve više u savezništvu s Kinom i Rusijom, koje su obje puno bliže njegovim pogledima na etnicitete i manjine od Bruxellesa ili Washingtona.

Suština je u sljedećem, “srpski svet" je opasnost za nesrbe i prijetnja regionalnom miru i stabilnosti. Amerikanci i Evropljani to moraju prepoznati kao neliberalnu, antidemokratsku ideju i suprotstaviti se njoj i njenim zagovornicima najbolje što mogu. To još ne rade - zaključio je Serwer, prenosi "AntenaM".

(Vijesti.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...