JE LI VRIJEME ZA ŽENU NA ČELU NATO-a?: Isplivali detalji o angažmanu Kolinde Grabar-Kitarović, ima impresivnu biografiju, ali zbog ove dvije stvari...

Kritičari kažu da se Grabar-Kitarović, koja je svoju političku karijeru gradila kao konzervativka desnog centra, kompromitirala skrenuvši udesno za vrijeme neuspjele kampanje za predsjedničke izbore 2019. godine.

  • Regija

  • 20. Jul. 2021  22. Jul. 2021

  • 2

NATO saveznici zbijaju redove u potrazi za nasljednikom glavnog sekretara Jensa Stoltenberga.

No, nagađanja u Bruxellesu i drugim savezničkim glavnim gradovima već su uvelike raširena, a neki dužnosnici, diplomati i analitičari kažu da je nakon 72 godine krajnje vrijeme da savez imenuje svoju prvu ženu na čelo NATO-a.

U medije su procurila imena potencijalnih kandidatkinja, među kojima je i bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, Dalia Grybauskaitė iz Litve i sadašnja estonska predsjednica Kersti Kaljulaid, piše ugledni Politico.

Grabar-Kitarović, koja je bila hrvatska predsjednica u periodu od 2015. do 2020., ima prednost zbog toga što je već radila u sjedištu NATO-a, kao pomoćnica glavnog sekretara  za javnu diplomaciju od 2011. do 2014. I u tom je poslu razbila ‘stakleni strop’.

Kompromitirala se u predsjedničkoj kampanji

Kritičari kažu da se Grabar-Kitarović, koja je svoju političku karijeru gradila kao konzervativka desnog centra, kompromitirala skrenuvši udesno za vrijeme neuspjele kampanje za predsjedničke izbore 2019. godine.

No, Grabar-Kitarović može se pohvaliti jednim od najupečatljivijih životopisa među potencijalnim budućim šefovima NATO-a, obnašajući dužnost i hrvatske ministrice za Europu i ministrice vanjskih poslova. Imala je snažnu ulogu u uspješnim prijavama zemlje za članstvo u EU i NATO-u. Također je obnašala dužnost veleposlanice te zemlje u SAD-u od 2008. do 2011., gradeći snažne odnose u Washingtonu, koji će imati presudnu riječ u odluci NATO-a.

Kao saradnica na Institutu za politiku i politiku Američkog sveučilišta, ovog proljeća, Grabar-Kitarović vodila je seminar o budućnosti NATO-a koji bi mogao poslužiti kao intervju za novo radno mjesto, a u kojem je naglasila koliko je vremena provela na terenu u Afganistanu tokom boravka na mjestu pomoćnika glavnog sekretara, javlja Dnevno.hr.

“Voljela sam svoj posao u NATO-u … i zajedničko radno iskustvo i atmosferu”, rekla je na početku predavanja, na kojem je također sudjelovao bivši glavni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer, bivši nizozemski ministar vanjskih poslova, koji je bio na vrhu saveza od 2004. do 2009. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...