SUZE I OČAJ NA LICIMA MJEŠTANA: Vodena bujica u Doboj-Istoku nosila sve pred sobom, oštećeni putevi, pokidane kanalizacione i vodovodne mreže… (VIDEO)

U samo nekoliko trenutaka vodena bujica u Stanić-Rijeci u Doboj-Istoku poplavila je porodične domove.

  • Društvo

  • 21. Jul. 2021  21. Jul. 2021

  • 0

Izeta Delić kaže da noću ne može ni da spava, jer su pred malom rijekom svi nakon obilne kiše bili nemoćni.

“Ja sam se u 1 sat probudila, kiša lijeva. Odmah me bilo strah. Sjedila sam sve dok se nije malo umanjilo. Jer, odmah rijeka dolazi. Rekoh, začepit će tu. I stvarno, 2014. godine, kad su ovo uradili, uradili su još gore. Malo. I sad šta god ide, začepi”, priča Izeta.

A od 2014. godine, od velikih poplava koje su pogodile Doboj, ovi mještani čekaju sanaciju mosta. Jer, svaka nova obilnija kiša ovdje na magistralnoj cesti obustavi saobraćaj, ljudi ostaju bez električne energije, vode.

Put je vidno oštećen i ugrožava saobraćaj. Općina Doboj-Istok morala je proglasiti stanje prirodne nesreće.

“Općinski načelnik je proglasio stanje prirodne nesreće kako bismo mogli pristupiti sistematskom provođenju mjera, ali i da ostale komisije za procjenu šteta mogu uraditi svoj dio posla. Klimatske promjene, generalno se o tome priča već dugo, one su na sceni. Sigurno je da društvo u cjelini, na lokanom ili državnom nivou, mora biti daleko spremnije”, ističe Sulejman Delić iz Civilne zaštite Općine Doboj-Istok.

Mještani Stanić-Rijeke u Doboj-Istoku tvrde da je u jednom trenutku bilo i do 150 litara vode po kvadratnom metru. Kažu da je iz godine u godinu sve teže.

Pogledajte TV prilog BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...