STIŽE BIDENOV ČOVJEK OD POVJERENJA: Michael Murphy uskoro i službeno postaje novi američki ambasador u Bosni i Hercegovini…

Murphy je ranije bio zamjenik šefa misije u američkoj Ambasadi na Kosovu, od 2009. do 2012. godine, a tri godine ranije bio je politički savjetnik u Ambasadi SAD-a u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini.

  • Politika

  • 21. Jul. 2021  21. Jul. 2021

  • 0

Nominacija Michaela Murphyja za poziciju novog američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini proslijeđena je u Senat, potvrđeno je iz Bijele kuće.

Krajem prošle sedmice, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden najavio je ovu nominaciju i šest drugih za, kako je navedeno, sedam ključnih pozicija, a kako bi se procedura imenovanja zaključila, potrebno je da je odobri Senat.

Murphy je veteran američke službe za vanjske poslove sa 29-godišnjim iskustvom, koji trenutno radi kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za europska i euroazijska pitanja.

Njegov portfelj uključuje evropsku sigurnost, kontrolu konvencionalnog naoružanja i arktičku sigurnost, navodi se u biografiji na stranici State Departmenta.

Murphy je ranije bio zamjenik šefa misije u američkoj Ambasadi na Kosovu, od 2009. do 2012. godine, a tri godine ranije bio je politički savjetnik u Ambasadi SAD-a u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini.

O novom ambasadoru SAD-a u Bosni i Hercegovini za "Slobodnu Bosnu" govorio je i politički analitičar Davor Gjenero, koji je, kao dobar poznavalac američke diplomatije, otkrio zbog čega Biden upravo Murphyja šalje na tako važnu poziciju u Bosnu i Hercegovinu.

Opširnije možete pročitati OVDJE.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...