CIJELI SVIJET GLEDA U ČUDO NA ISTOKU: U Dubajiu uz pomoć NOVE TEHNOLOGIJE "napravili" kišu, lije kao iz kabla (FOTO, VIDEO)

Ujedinjeni Arapski Emirati prave kišu uz pomoć dronova, i to na veoma zanimljiv način.

  • Šareni svijet

  • 21. Jul. 2021  21. Jul. 2021

  • 0

Oni, naime, puštaju dronove u oblak, koji onda ispuste električno pražnjenje i sve to da bi nekako ublažili sparinu na temperaturama i do 50 stepeni, piše "Daily Mail".

alt

alt

Kiša koja je "napravljena" uz pomoć dronova, radi po sljedećem principu: električni šok se ispušta u oblak, onda ih on "natjera" da se zbiju svi zajedno i na taj način proizvode padavine.

Ujedinjeni Arapski Emirati su jedna od najsušnijih zemalja na svijetu pa postoji nada da će ova tehnika pomoći za povećavanje padavina na godišnjem nivou.

alt

alt

Kako stvari stoje, metoda radi. Nacionalni centar za meteorologiju UAE objavio je snimak na kom se vide padavine slične monsunskoj kiši, kao i pljuskovi i vodopadi po putu.

Centar kaže da su padavine povećane zahvaljujući tehnici koja je poznata po imenom "cloud seeding", odnosno "osjemenjavanje oblaka", gdje se oni modifikuju, a svrha je da se poveća kondenzacija u nadi da će to podstaći provalu oblaka.

"Osjemenjavanje oblaka" dio je operacije same države, koja je odvojila 15.000.000 dolara da se sakupi kiša u zemlji, jer je ona u top 10 najsušnijih zemalja sa prosjekom padavina od samo 78 milimetara godišnje.

Istraživanja uveliko traju, kao i neke druge alternativne metode koje bi pomogle zemljama s niskom stopom padavina. Kišu "prave" koristeći tehnologiju dronova, koju vode eksperti s Reading univerziteta u Velikoj Britaniji.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...