LUKAŠENKO UPOZORIO NA TREĆI SVJETSKI RAT: "Evropa radi kako joj Amerika kaže, desit će se najgore"

"Zapad se mnogo poigrava s Rusijom i Kinom", poručio je Lukašenko.

  • Svijet

  • 21. Jul. 2021  22. Jul. 2021

  • 3

Predsjednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da hibridni rat koji Evropa usmjerava protiv Minska, Rusije i Kine može dovesti do trećeg svjetskog rata.

"Evropljani, koji usmjeravaju hibridni rat protiv nas, Rusije pa čak i Kine, ne samo da stvaraju žarište snažne napetosti, nego i podstiču na treći svjetski rat", rekao je bjeloruski lider u intervjuu za televiziju "Sky News Arabia".

On je istakao da pod Evropljanima podrazumjeva isključivo "sumanute političare" evropskih zemalja, a ne njihove narode.

Prema mišljenju Lukašenka, razlog takvog ponašanja Evrope je to što države nisu samostalne u svojoj politici i nalaze se u kolonijalnoj zavisnosti od Sjedinjenih Američkih Država.

"Odnosi SAD i zemalja zapadne Evrope su odnosi metropole i kolonije", ocijenio je Lukašenko, navodeći kao primjer nedavni incident sa špijuniranjem evropskih lidera od 2012. do 2014. godine od strane Agencije za nacionalnu bezbjednost SAD-a, uz učešće Danske.

Tokom intervjua Lukašenko je rekao da je kolektivni Zapad doživio neuspjeh kada je riječ o sprovođenju "obojene revolucije" u Bjelorusiji. Na kraju je poručio da Rusija ostaje glavni partner Minska.

Kako je ranije saopštio nemački list "Zidojče cajtung", američka Agencija za nacionalnu bezbednost je uz pomoć Danske u periodu 2012. do 2014. godine motrila na brojne evropske političare, a posebno na nemačku kancelarku Angelu Merkel, ministra spoljnih poslova (aktuelnog predsednika Nemačke) Franka-Valtera Štajnmajera i kandidata za kancelara nemačke iz Socijal-demokratke stranke Nemačke Peera Štajnbrjuka.

U svetlu informacija koje su se pojavile u medijima o špijuniranju Merkelove i drugih političara ministarka odbrane Danske Trine Trine Bramsen je izjavila da su postupci protiv saveznika Danske neprihvatljivi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...