ŠTA SE DOGODILO S AMERIČKIM GIGANTOM: "Coca-Cola" je doživjela težak finansijski udarac, a sada je...

Na poslovanje je uglavnom utjecalo objavljivanje mjera za sprečavanje širenja novog koronavirusa širom svijeta.

  • Ekonomija

  • 22. Jul. 2021  22. Jul. 2021

  • 0

Američki proizvođač bezalkoholnih pića "Coca-Cola" zabilježio je rast neto dobiti od 48 posto i rast prihoda od 42 posto u drugom tromjesečju.

Nakon dobrog tromjesečja, koje je, također, premašilo očekivanja analitičara, kompanija je poboljšala cjelogodišnju poslovnu prognozu.

Neto dobit zaustavila se na drugom kvartalu na 2,64 milijarde dolara, odnosno 0,61 dolar po dionici, a prihod je iznosio 10,13 milijardi dolara. Analitičari su predvidjeli da će američki div u drugom tromjesečju zabilježiti 9,25 milijardi dolara prihoda.

Na poslovanje je uglavnom utjecalo objavljivanje mjera za sprečavanje širenja novog koronavirusa širom svijeta. U drugom tromjesečju prošle godine zemlje su uveliko ograničile javni život, uključujući zatvaranje kina, otkazivanje sportskih događaja, koncerata.

"Naši kvartalni rezultati pokazuju da se oporavljamo brže od ekonomije u cjelini", rekao je izvršni direktor "Coca-Cole" James Quincey kada je objavljen poslovni izvještaj.

Nakon dobrog tromjesečja, kompanija je, također, poboljšala cjelogodišnju poslovnu prognozu. Očekuje da će ove godine dobit porasti između 13 i 15 posto. Prošle godine iznosila je 1,95 dolara po dionici. Očekuje se da će prihodi rasti između 12 i 13 posto.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...