DODIKOV NAČELNIK OČAJAN: "Ustavni sud BiH podstiče nesporazume među tri naroda u BiH..."

Povodom odluke Ustavnog suda BiH da se zaduži Komisija za koncesije BiH da u roku od tri mjeseca riješi sporna pitanja između BiH i Republike Srpske u vezi s dodjelom koncesija, Vukadinović je naveo da nikome iz Ustavnog suda nisu smetale stotine koncesija na teritoriji FBiH.

  • Mini market

  • 23. Jul. 2021  23. Jul. 2021

  • 0

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović istaknuo je da bi Ustavni sud BiH trebalo da štiti Dejtonski sporazum, koji garantuje postojanje entiteta s konstitutivnim narodima i jednakim pravima, ali kako tvrdi, dosadašnje negativno iskustvo navodi na zaključak da je cilj ovog suda podsticanje nesporazuma i nesloge među tri ravnopravna naroda u BiH.

Povodom odluke Ustavnog suda BiH da se zaduži Komisija za koncesije BiH da u roku od tri mjeseca riješi sporna pitanja između BiH i Republike Srpske u vezi s dodjelom koncesija, Vukadinović je naveo da nikome iz Ustavnog suda nisu smetale stotine koncesija na teritoriji FBiH.

Istaknuo je da je izgradnja Hidroelektrane Buk Bijela prilika da ova opština ekonomski procvjeta i napravi ogroman finansijski iskorak te tako bude pozitivan primjer i uzor svim lokalnim zajednicama u regionu.

- Lokalna zajednica ne vidi ništa sporno u tome što se hidroelektrane prave na našoj teritoriji unutar Republike Srpske - naglasio je Vukadinović.

Nakon potpisivanja izjave na zajedničkoj sjednici Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije, opština Foča smatra da se radovi provode u skladu s odredbama Zakona o unutrašnjoj plovidbi Republike Srpske, kojima se sve rijeke u Republici Srpskoj, uključujući Drinu, vode kao "unutrašnje vode Srpske", istaknuto je u saopćenju načelnika opštine Foča.

- Podsjećam da nikome iz Ustavnog suda BiH nisu smetale stotine koncesija na teritoriji FBiH, a nisu reagovali ni prije nekoliko godina kada su za Buk Bijelu bile zainteresovane kineske i njemačke kompanije – tvrdi Vukadinović.

On smatra da je ovo istovremeno i udar na budžet opštine Foča, koja se opredijelila za razvoj turističkih i hidropotencijala lokalne zajednice, a eventualnom neizgradnjom tih velikih hidroelektrana opština bi ostala bez nekoliko miliona KM u budžetu svake godine.

- Nećemo odustati od ove ideje da svi građani koji žive u Foči, zaslužuju ekonomski procvat i finansijsku korist, koja će biti ostvarena izgradnjom hidroelektrana sistema Gornja Drina. Fočaci su bili i bit će dobri domaćini, zato ćemo se suzdržati od teških riječi i nastaviti da radimo ono što mislimo da je najbolje - naglasio je Vukadinović

Podsjetimo, Ustavni sud BiH naložio je 16. jula Komisiji za koncesije BiH da, u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije, najkasnije u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja ove odluke, riješi sporna pitanja između BiH i Republike Srpske, nastala u vezi s dodjelom koncesija.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...