SVJETSKI MEDIJI O BURNOJ SJEDNICI VIJEĆA SIGURNOSTI UN-a: Zašto su Rusija i Kina ostale usamljene u zahtjevu za zatvaranje OHR-a...

Vijeće sigurnosti UN-a na jučer u New Yorku održanoj sjednici odbacilo je prijedlog Rusije i Kine za postepenim zatvaranjem Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, a svjetski mediji su vijest prenijeli kao propali pokušaj ove dvije zemlje, koje su ostale usamljene u svom zahtjevu.

  • Svijet

  • 23. Jul. 2021  23. Jul. 2021

  • 0

Rusija i Kina su bile jedine dvije zemlje koje su glasale za prijedlog rezolucije, dok su sve ostale zemlje članice sa predstavnicima u Vijeću sigurnosti UN-a bile suzdržane, prenosi "Deutsche Welle", podsjećajući da glasanje dolazi pred datum kada će novi visoki predstavnik Christian Schmidt preuzeti dužnost u Sarajevu.

Kako prenosi njemački medij, bh. entitet Republika Srpska već duže vrijeme zagovara zatvaranje OHR-a, a zamjenik ambasadora Rusije u UN-u Dmitry Polansky je nakon jučerašnjeg glasanja upozorio da visoki predstavnik postaje zvaničnik sa “gotovo postkolonijalnom vrstom ovlasti.”

Rusija je, također, upozorila da Vijeće sigurnosti nije potvrdilo Schmidtovo imenovanje, dodavši kako je uloga ovog tijela u imenovanju novog visokog predstavnika “nezamjenjiva”.

Reuters je o odbijanju prijedloga ruske rezolucije izvijestio kao o propalom pokušaju ukidanja ovlasti i postepenom zatvaranju OHR-a s obzirom na to da su sve ostale članice bile suzdržane u glasanju pred Vijećem sigurnosti.

Podsjeća se kako je za usvajanje bilo potrebno devet glasova “za”, a da nijedna od stalnih članica – Rusija, Kina, SAD, Francuska ili Velika Britanija - ne uloži veto.

Upravo se predstavnica jedne od ovih zemalja oglasila nakon glasanja, istaknuvši kako nije na Vijeću sigurnosti da odlučuje o zatvaranju OHR-a.

“Francuska se suzdržala od glasanja o nacrtu rezolucije, jer nije na Vijeću sgurnosti da nameće uslove ili odlučuje o zatvaranju Ureda”, kazala je Nathalie Broadhurst, zamjenica stalnog predstavnika ove zemlje pred UN-om.

Također je istaknula kako njena zemlja podržava preuzimanje dužnosti Christiana Schmidta od 1. augusta ove godine.

Mnogi svjetski mediji su prenijeli agencijsku vijest Associated Pressa, koji je izvijestio kako rezolucija nije uspjela prikupiti nužnih devet glasova.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...