ANA BRNABIĆ, OČEKIVANO: "Nepromišljeno i neodgovorno"

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocijenila je kao lošu vijest odluku odlazećeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka da nametne zabranu negiranja genocida i ocijenila da će to još više udaljiti Sarajevo i Federaciju BiH od RS i stavova RS.

  • Regija

  • 23. Jul. 2021  

  • 14

"Mislim da je loša politička odluka", rekla je Brnabićka u intervjuu za Tanjug, povodom odluke Inzka da nametne dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, i "samo dodatno komplikuje situaciju u BiH".

Prema njenim riječima, tom odlukom Inzko će izložiti sve ljude u RS-u i zvaničnike u tom entitetu još većem pritisku i dodala da je on tu odluku donio sada, jer odlazi, a i zato što je želio da ostavi to kao svoj spomenik, legat bez obzira šta će odluka donijeti BiH.

Mislim da je nepromišljena i neodgovorna odluka, posebno zato što ona predviđa i kaznu zatvora posebno za predstavnike institucija", naglasila je ona.

Rekla je da je to nešto što će napraviti veliki problem.

"Nadam se da nisam u pravu, ali mislim da je neodgovorno da donosite tako važne zakone, a da niste razgovarali s konstitutivnim narodima", ukazala je ona.

Brnabićka je istakla da se na drugoj strani Srbiji spočitava ako izvrši izmjenu jednog člana zakona bez javne rasprave, a ovdje je izvršeno nešto bez ikakve javne rasprave.

Ta odluka je, smatra, "poniženje za sve koji žive u BiH".

"To građani BiH nisu zaslužili, nije i ne sme biti demokratska norma", poručila je Brnabić.

(SB/Vijesti.ba) 

Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...