HLADAN TUŠ ZA RUSIJU: Evropski sud odbio hitne mjere koje je Moskva tražila u slučaju...

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) odbio je zahtjev hitnih mjera koje je tražila Rusija, posebno da se Ukrajini naredi “obustava blokade kanala Sjevernog Krima”.

  • Svijet

  • 24. Jul. 2021  24. Jul. 2021

  • 0

Rusija je najavila u četvrtak da je pravnom ogranku Vijeća Evrope predala međudržavni zahtjev u kojem optužuje Ukrajinu da je odgovorna za rušenje aviona MH17 2014. i smrt civila u krizi koja ih suprotstavlja, prenosi Hina.

U sklopu tog zahtjeva, Moskva je hitno tražila da sud sa sjedištem u Strasbourgu naredi Kijevu da “okonča restrikcije prava rusofonog stanovništva i da im omogući pristup maternjem jeziku u školi, medijima i na internetu”.

Rusija također želi da ECHR naredi Kijevu da “obustavi blokadu kanala Sjevernog Krima”.

Sud je naveo da je “odlučio odbiti” ova dva zahtjeva, ocijenivši da ne postoji stvarna opasnost nepopravljive štete za neko temeljeno pravo”.

Pad aviona

To odbacivanje nema utjecaja na prijavu od četvrtka koju će razmotriti panevropske sudije, objasnio je interni izvor ECHR-a.

Moskva optužuje prozapadne vlasti u Kijevu da su odgovorne za smrt civila tokom pobune na Majdanu u Ukrajini 2014. i tokom rata koji je uslijedio protiv proruskih separatista na istoku zemlje u kojem je poginulo više od 13.000 ljudi.

Moskva smatra da je Kijev odgovoran za pad putničkog aviona Malaysia Airlinesa u julu 2014. kada je poginulo 298 ljudi.

Međunarodni istražitelji drže da je taj avion uništila raketa BUK prebačena iz Rusije u područje sukoba. Navodno su je ispalili separatisti koji su vjerovali da su srušili avion ukrajinskih zračnih snaga.

Moskva smatra da je Ukrajina morala zatvoriti svoj zračni prostor u toj zaraćenoj regiji.

To je prvi međudržavni zahtjev Rusije protiv Ukrajine, koja je podnijela četiri zahtjeva protiv Rusije, navodi ECHR.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...