DOŠAO RED I NA ERDOGANA: UNESCO traži od Turske izvještaj o Aja Sofiji...

Tim inicijativama predsjednik Recep Tayip Erdogan želi dodatno pridobiti najkonzervativnije pobornike i najveće nacionaliste dok se Turska suočava s ekonomskim poteškoćama koje je pojačala pandemija.

  • Svijet

  • 24. Jul. 2021  

  • 4

UNESCO-ov Odbor za svjetsku baštinu tražio je od Turske da do 2022. godine preda izvještaj o stanju očuvanosti bazilike Aja Sofije u Istanbulu i izrazio svoju duboku zabrinutost posljedicama pretvaranja u džamiju tog slavnog zdanja bizantskog doba, prenosi Hina.

Dotadašnji muzej Aja Sofije su turske vlasti 10. jula 2020. preobrazile u džamiju, što je izazvalo val međunarodne ogorčenosti i pogoršalo napetosti između Turske i Grčke.

Odbor za svjetsku baštinu traži od Turske da do 1. februara 2022. preda “ažuriran izvještaj o stanju očuvanosti” tog zdanja i izražava žaljenje zbog izostanka dijaloga i informacija o odluci Turske da promijeni status muzeja Aja Sofije i crkve Hora, drugog remek-djela bizantinske arhitekture.

Upisani na UNESCO-vu listu svjetske baštine

U augustu 2020. predsjedničkim dekretom naređeno je pretvaranje crkve Hora, ukrašene freskama iz XVI. stoljeća, u džamiju.

Tim inicijativama predsjednik Recep Tayip Erdogan želi dodatno pridobiti najkonzervativnije pobornike i najveće nacionaliste dok se Turska suočava s ekonomskim poteškoćama koje je pojačala pandemija.

I Aja Sofija i crkva Hora nalaze se u historijskim dijelovima Istambula i UN-ova agencija upisala ih je na popis svjetske baštine Unesca.

Ako se Odbor izjasni da je nezadovoljan stanjem očuvanosti mjesta upisanog na popis svjetske baštine, može ga prebaciti na popis ugrožene svjetske baštine ili ga povući s popisa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...