ODZVONILO IM JE: Negatori genocida u regionu su uglavnom političari, a dominira Milorad Dodik

Od 234 čina negiranja genocida u javnom, to jest medijskom prostoru u BiH i regiji, najviše ih se opet odigralo u Srbiji (142), u Bosni i Hercegovini (60, od čega 57 u entitetu Republika Srpska) i Crnoj Gori (19), te 14 iz svih ostalih država.

  • Vijesti

  • 24. Jul. 2021  

  • 3

Memorijalni centar Srebrenica svake godine objavi izvještaj o negiranju genocida u medijskom prostoru u Bosni i Hercegovini i regiji, a u protekloj godini su obuhvatili 234 slučaja. Istaknuli su da najviše negiranja ovog zločina dolazi iz Srbije, da su političari česti akteri negiranja, a da u svemu prednjači član Predsjedništva BiH.

Posljednji izvještaj koji su objavili je obuhvatio period od 1. maja 2020. godine pa do 1. maja 2021. godine. Identifikovana su 143 aktera koja su u javnom prostoru negirala genocid od čega su 132 fizičke osobe, a preostalih 11 su pravna lica ili grupa ljudi.

Kada govorimo o tome gdje se najčešće negira genocid, najviše aktera je locirano u Srbiji (84) u kojoj je ranije donesen zakon koji zabranjuje negiranje zločina. U BiH je zabilježeno 38 aktera od čega 35 u Republici Srpskoj, u Crnoj Gori 12, a iz svih ostalih država, zabilježeno je ukupno devet aktera.

Od 234 čina negiranja genocida u javnom, to jest medijskom prostoru u BiH i regiji, najviše ih se opet odigralo u Srbiji (142), u Bosni i Hercegovini (60, od čega 57 u entitetu Republika Srpska) i Crnoj Gori (19), te 14 iz svih ostalih država.

Najčešći negatori su političari

Najviše je aktera iz oblasti politike (50), što uključuje političke stranke, slijede osobe koje rade u medijima i medijske organizacije (39), osobe i institucije iz oblasti obrazovanja i nauke (13), razni vidovi desničarski orijentisanog aktivizma (9), te oblast kulture i umjetnosti (6).

Zabrinjavajući je nalaz da je u 28 slučajeva osoba koje negiraju genocid bilo zvaničnika izvršne (16) ili zakonodavne (12) vlasti, većinom u Srbiji ili u bh. entitetu Republika Srpska.

"Među osobama kojima je pružena javna platforma za negiranje genocida nalaze se i niz onih koji su imali direktne uloge u ratovima devedesetih, uključujući osobe koje su bile na političkim funkcijama (Momčilo Krajišnik, Nenad Kecmanović, Srđa Trifković), te one koji su komandovali ili učestvovali u formiranju i/ili dejstvima vojnih i paravojnih formacija na teritoriji BiH i Hrvatske (Veselin Šljivančanin, Milomir Savčić, Dragoslav Bokan, Nenad Stevandić, Rajko Vasić, Vojislav Šešelj), na čelu sa Ratkom Mladićem. Među individualnim akterima, najčešće se kao negator genocida pojavljuje član Predsjedništva BiH Milorad Dodik", dodaju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Kompletan Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici dostupan je na stranici Memorijalnog centra u Srebrenici.

Tužilaštvo BiH će pokrenuti istragu o negiranju genocida

Ekspresno, nakon što je Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona, kojima se kažnjava negiranje genocida i veličanje zločinaca, Tužilaštvo BiH je obećalo formirati predmet protiv onih koji negiraju genocid.

U okviru predmeta pratit će se objave i javno iznošenje stavova pojedinaca, skupina ili udruženja, u kojima se negiraju genocid, zločini protiv čovječnosti i ratni zločini u Bosni i Hercegovini.

Prikupljanje materijala vršit će se u saradnji s partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, a radi postupanja Tužilaštva BiH i partnerskih institucija u okviru zakonskih ovlasti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...