AKO VAM ČESTO I PREKOMJERNO OPADA KOSA: Nije sve izgubljeno, priroda ima rješenje…

Budući da je gubitak kose često uzrokovan emocionalnim stresom, jako je važno da smanjite stres.

  • Zdravlje

  • 25. Jul. 2021  

  • 0

Jelovnik obogatite ekološkim i svježim voćem i povrćem, koje čiste organizam od toksina i djeluju protuupalno. 

Takva hrana često blokira ili smanjuje pretvaranje testosterona u DHT (dihidrotestosteron). A upravo je taj nusprodukt muškog hormona veliki krivac za opadanje i gubitak kose kod muškaraca.

Izbjegavajte rafinirana industrijska ulja, šećer, prerađenu hranu, alkohol i veće količine kave jer te namirnice pridonose upalnim stanjima u organizmu, uzrokuju hormonsku neravnotežu te intenziviraju opadanje kose.

Prirodni saveznici zdrave i snažne kose


Bučine sjemenke i bučino ulje


Obiluju cinkom, mineralom koji pridonosi kvalitetu, snazi i zdravlju vaših vlasi.

Prema istraživanjima, upravo se manjak cinka dovodi u vezu s hipotireozom i gubitkom kose. 

Uzimajte i bučino ulje (1 kašiku dnevno) – to će blokirati stvaranje DHT-a u vašem organizmu, a zdrave masnoće iz ovog ulja pridonijet će gustoći vaše kose.   


Zeleni čaj 


Ovaj napitak obiluje polifenolnim tvarima.

Zeleni čaj blokira pretvaranje testosterona u DHT, čime čuva gustoću kose.  


Chia, lanene i konopljine sjemenke


Chia sjemenke sadrže obilje fosfora, minerala koji potpomaže rast kose. Uz to sadrže 9 esencijalnih aminokiselina koje štite kosu i nokte. 

Lanene sjemenke hrane kosu, umiruju vlasište te potiču rast kose, a sjemenke i ulje konoplje pridonose stvaranju keratina, zahvaljujući čemu kosa postaje snažnija i zdravija.   

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...