IZBJEGAVATI U ŠIROKOM LUKU: Rak debelog crijeva sve se češće javlja kod mlađih osoba, a ovaj bi napitak mogao biti razlog

Tekst prenosimo sa stranice Ordinacija.vecernji.hr.

  • Zdravlje

  • 26. Jul. 2021  26. Jul. 2021

  • 0

Već znate da slatki napici mogu povećati rizik od raznih bolesti, ali nova studija ističe još jedan napitak: onaj gazirani koji može povećati šanse da se rak debelog crijeva, treći najčešći rak koji se javlja kod žena i muškaraca.

Rak debelog crijeva predstavlja drugi najčešći uzrok smrtnosti od malignih bolesti u Hrvatskoj. Kod muškaraca je odmah iza raka pluća, a kod žena iza raka dojke.

U studiji koja je objavljena u magazinu Gut, znanstvenici su koristili podatke već provedene studije, u kojoj je 96 000 žena prijavilo koji to napitak piju u upitniku koji im se davao svake 4 godine.

Ispostavilo se da žene koje piju dva ili više zaslađena napitka u danu imaju čak dva put veće šanse da će se kod njih ranije razviti rak debelog crijeva (prije 50.-te godine života), u usporedbi s onima koje su pile manje od jednog slatkog napitka u tjednu. Svaki napitak koji se popio u danu je povezan sa 16 posto većom šansom za razvojem zloćudne bolesti.

Uz to, ako se svakodnevno konzumiraju takvi napici između 13.-te i 18.-te godine života, postoji čak i 32 posto veći rizik. Sveukupno je kod 109 sudionika studije otkriven rak crijeva u mlađoj dobi.

Ti napici uključuju gazirana pića, ali i ona koja to nisu ali imaju puno šećera ili fruktoze, poput voćnih napitaka, zaslađenih hladnih čajeva... Pojasnio je to voditelj studije Jinhee Hur, Ph.D., s odsjeka prehrane na sveučilištu Harvard.

Dok znanstvenici znaju da previše šećera može imati jako loš utjecaj na zdravlje, i dalje ih je zanimalo što to točno iz takvih napitaka uzrokuje ranu pojavu raka debelog crijeva.

Hur misli kako i tvrda hrana s istim brojem kalorija pruža više zadovoljstva od slatkih napitaka, što može uzrokovati i pretilost. To pak može dovesti do problema s inzulinom i dijabetesa, a sve su to faktori za razvoj raka.

Radi se o zapadnjačkoj hrani koja je većinom procesuirana i ima jako malo vlakana. Kako biste smanjili svoj rizik, zamijenite zaslađena pića s vodom ili mlijekom, kavom i čajem bez šećera i dobro pazite što jedete.

Hur savjetuje da se jede što manje crvenog mesa i onog procesuiranog, koje je također povezano s razvojem raka debelog crijeva.

Simptomi raka debelog crijeva

Nažalost, simptomi raka debelog crijeva mogu biti nejasni ili se lako mogu pobrkati s drugim stanjima. Upravo je zato od velike važnosti provoditi kolonoskopiju, fleksibilnu sigmoidoskopiju i pretragu okultnog krvarenja, pogotovo ako su u pitanju visokorizične skupine. Ako se rak debelog crijeva otkrije ranije i liječenje započne odmah, on je izlječiv.

1. Umor

Jedan od glavnih simptoma raka debelog crijeva je umor, ako govorimo o uznapredovaloj fazi bolesti. Naravno, umor je simptom koji može biti povezan s tisućama tegoba, stanja i bolesti, no ako također osjećate gubitak daha i slabost, analizirajte i druge moguće simptome.

2. Anemija

Niska razina hemoglobina u krvi može biti simptom raka debelog crijeva, a obična krvna slika može ustanoviti jeste li anemični ili niste. Vidljivi pokazatelji anemije su blijede desni, osjećaj trnaca u rukama i nogama te umor. Ako je vaš liječnik ustanovio kako imate nisku razinu hemoglobina, preporučuje se provesti kolonoskopiju i pregled gastrointestinalnog trakta.

3. Krvava stolica

Krv može biti posljedica hemoroida, fisure, krvarećeg polipa (koji u pravilu prethodi raku debelog crijeva) ili nekog drugog zdravstvenog problema. Bitno je da nikada ne pretpostavite o čemu je riječ i ignorirate prisutnost krvi u stolici, neovisno o kojoj je količini riječ. Ako je prisutna krv svijetlo crvena, odmah se javite liječniku na pregled.

4. Promjena rutine

Većina ljudi ima svoju rutinu pražnjenja crijeva. Ako ste odjednom promijenili svoj "ritam" ili bez očitog razloga imali proljev, zatvor ili osjećali dugotrajnu nadutost, javite se liječniku.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...