"DODIKOVO JATO" - ČEMU SLUŽI OPOZICIJA U RS-u: "Moja komanda izvršna... zaderali bi se nekadašnji oficiri JNA..."

Te Dodik hoće u NATO, te Dodik se postavlja "meko" prema strancima, te Dodik ne štiti dovoljno interese Srba u pragmatičnoj koaliciji sa Čovićem i HDZ-om BiH.

  • Mini market

  • 27. Jul. 2021  27. Jul. 2021

  • 1

Piše: FARUK KAJTAZ

Hajmo odmah na početku postaviti - onako „u glavu“, pitanje svih pitanja. Čemu STVARNO i ZAISTA služi politička opozicija u BH entitetu Republika Srpska?

Političkom i javnom suprostavljanju dugogodišnjem vladajućem režimu Milorada Dodika ili pak urednom i upornom glancanju iste te glomazne mašinerije uz kalkulanstki izgovor da se radi o važnim nacionalnim pitanjima i temama?

Odgovor na ova pitanja je jednostavan!

Opozicija u RS nije politička, a još manje ideološka protuteža Dodiku i ekipi. Radi se o birokratskoj i tehnokratskoj opoziciji, koju zanima samo pragmatični dolazak vlast i ovladavanje tokovima novca i utjecaja.

Sve ostalo je u dlaku isto sa Dodikom i njegovom „priključenijom“. I kada se kritikuje „Lukašenko iz Laktaša“, onda se to ne radi sa ciljem demaskiranja „svetih nacionalističkih krava“. Baš suprotno...

Zapravo najveći dio tih opozicionih „prigovaranja“ se odnosi na velike ideološke teme, prema kojima se, smatraju opozicionari u RS, Dodik ne odnosi sa dovoljno pažnje, kada su u pitanju interesi Srba i RS-a.

Te Dodik hoće u NATO, te Dodik se postavlja "meko" prema strancima, te Dodik ne štiti dovoljno interese Srba u pragmatičnoj koaliciji sa Čovićem i HDZ BiH.

Naravno, Dodik je odavno prokužio ovaj stil opozicionara, pa im svako malo servira na volej, baš ono što oni nikako ne mogu zaobići niti se opet ne upecati na istu udicu. Igra se teko nastvalja, pri čemu je opoziciji namjenjena dvostruka uloga.

U jednom trenutku, opozicija je Dodikov dokaz da u RS-u ima drugačijeg mišljenja i različitih stavova. U drugom momentu, opozicija je samo Dodikov dekor u kome se zna ko je „Glavni baja“. 

Moja komanda izvršna...zaderali bi se nekadašnji oficiri JNA...

Opozicionari poput Borenovića, Stanivukovića ili Šarovića, prvo kao nešto žestoko napadnu Dodika (NATO vježba je omiljena tema!), pa mu se onda pokunjeni i poslušni vrate, kada lider SNSD-a puhne u nacionalističke trube. Tom zovu ne mogu niti žele odoljeti...

Toliko puta izvedeni štos Milorada Dodika, koji uvijek upali. Zašto?

Pa, zato jer je Dodik upravo toj predominatnoj nacionalističkoj ekipi odavno oduzeo ekskluzivitet jakih nacionalnih tema, kada se iz socijal-demokrate i opozicionara pretvorio u zaštitnika nacionalnih interesa i promotora „srpkog sveta“.

Dodik je to uradio iz pragmatičnih razloga u borbi za vlast i moć, a opozicija u RS u takve stvari vjeruje iz čistog ubjeđenja, jer ne treba zaboraviti da je SDS Mirka Šarovića ista ona stranka pod čijim je okriljem osmišljena i izvedena agresija na BiH. Naravno uz pomoć Beograda i Srbije.

Baš zato stari (Šarović) ili novi (Stanivuković) nacionalisti ne mogu iz vlastite kože i baš zato ih Dodik uvijek uhvati na isti fol.

Opozicioniri tada prestanu postojati i pretvore se u Dodikovu „pretorijansku gardu“, koja stoji na braniku odbrane interesa Srba i RS. Čistu političku opsjenu u službi nekog starog ili novog mita.

Nešto kao onaj veliki hit „Apsolutno tvoj“ Mirzinog, pardon - Dodkovog jata.

Apsolutno tvoj, apsolutno moj

samo mi smo taj genijalan spoj

apsolutno tvoj život je moj

permanentno moj, permanentno tvoj

samo ti si taj specijalan broj

permanentno tvoj život je moj...

(Prenosimo s autorovog bloga)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...