PRAVNICI SE NAŠLI U NEOBRANOM GROŽĐU: Evo šta je sve kolekcionar u penziji čuvao u svom podrumu…

Pravnici pokušavaju ustanoviti da li je penzioner prekršio njemački zakon posjedovanjem vojne kolekcije. Zakonom se regulišu proizvodnja, prodaja i transport ratnog oružja.

  • Šareni svijet

  • 27. Jul. 2021  27. Jul. 2021

  • 0

U Njemačkoj je u toku pravna bitka zbog penzionera koji je čuvao tenk iz Drugog svjetskog rata, kao i protuavionski top te torpedo.

Naoružanje je uklonjeno sa posjeda neimenovanog 84-godišnjeg penzionera koje se nalazi u Heikendorfu. To se dogodilo 2015. godine, kada je u procesu uklanjanja naoružanja pomagala i njemačka vojska. Tužioci i advokati odbrane sada pregovaraju o mogućoj kazni za penzionera, od uslovne pa do novčane, koja može iznositi do 500.000 eura.

Starac, također, mora pronaći nove lokacije za tenk i naoružanje, a njegov advokat je kazao da je interes pokazao američki muzej koji želi kupiti tenk Panther. Mnogi historičari se slažu da je to bio najefikasniji njemački tenk u Drugom svjetskom ratu. Također, neki njemački kolekcionari su pokazali interes za naoružanje, uključujući puške i pištolje.

Pravnici pokušavaju ustanoviti da li je penzioner prekršio njemački zakon posjedovanjem vojne kolekcije. Zakonom se regulišu proizvodnja, prodaja i transport ratnog oružja.

Odbrana tvrdi da veći dio naoružanja nije ispravan te da je tenk kupljen kao otpad. Spremni su prihvatiti "manju" kaznu u iznosu od 50.000 eura.

Ipak, tužioci tvrde da se određeni dio naoružanja i municije još može koristiti. U julu 2015. godine je bilo potrebno 20 vojnika za uklanjanje naoružanja, koje je trajalo devet sati. To uključuje izvlačenje tenka koji nije imao gusjenice.

Lokalne vlasti su dobile informacije o sadržaju podruma od svojih kolega u Berlinu, koji su ranije pretražili dom penzionera u potrazi za ukradenim nacističkim umjetninama.

Novo ročište je zakazano za srijedu, a odluka suda se očekuje u augustu, prenosi "Klix".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...