OSMANOVIĆ O BOJKOTU RADA INSTITUCIJA BiH: “Necivilizacijski je poricati genocid, niko nije rekao da je jedan narod…”

"...genocidan. Mi stalno ističemo, takve su i presude, da odgovaraju pojedinci za ono što je učinjeno u periodu od 1992. do 1995. godine, a učinjeni su strašni ratni zločini, etničko čišćenje."

  • Politika

  • 27. Jul. 2021  27. Jul. 2021

  • 1

Predsjedavajući Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović poručio je danas u Sarajevu kako je neprihvatljivo, čudno, necivilizacijski negirati genocid koji je potvrdi Međunarodni krivični sud, javlja Anadolu Agency (AA)

Za danas zakazana 23. sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine otkazana je zbog izostanka poslanika iz manjeg bh. entiteta Republike Srpske, a riječ je o bojkotu koji su predstavnici stranaka iz RS najavili jučer na sastanku održanom povodom nedavne odluke visokog predstavnika Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

Adil Osmanović kazao je novinarima kako je, prema Ustavu BiH, danas postojao kvorum za rad i za odlučivanje u prvom krugu glasanja.

Prema njegovim riječima, zaključak Kolegija je bio politički, usmjeren tako da se ne idu u smjeru dodatnog usložnjavanja situacije u BiH te da se ostavi prostor za razgovor.

“Dogovor je da naredna sjednica bude u septembru i ona će biti održana bez obzira na to da li će zastupnici iz RS-a, njih 13, doći ili ne”, poručio je Osmanović.

Na pitanje kako komentariše najave iz RS-a o pripremi zakona kojim će se kazniti svako ko ovaj entitet nazove genocidnom tvorevinom ili srpski narod genocidnim, Osmanović je odgovorio:

“Nikad niko nije rekao da je jedan narod genocidan. Mi stalno ističemo, takve su i presude, da odgovaraju pojedinci za ono što je učinjeno u periodu od 1992. do 1995. godine, a učinjeni su strašni ratni zločini, etničko čišćenje i Međunarodni krivični sud je potvrdio da je u Srebrenici počinjen genocid. Prema tome, to je obaveza svih u BiH, pa i u cjelokupnom demokratskom svijetu da prihvatite i suočite se sa presudama kako domaćih, tako i međunarodnih sudova”, rekao je Osmanović.

Podsjetio je kako i u Republici Srbiji postoji krivični zakon u kojem eksplicitno stoji da će biti kažnjeni svi oni koji ne priznaju presude domaćih sudova i Međunarodnog krivičnog suda za presude genocida.

“U BiH se nije desilo ništa što nije prisutno u cjelokupnom demokratskom svijetu”, konstatovao je Osmanović te dodao:

“Za mene je neprihvatljivo, čudno, necivilizacijski da neko negira genocid koji je potvrdio Međunarodni krivični sud na kojem je radilo više od 30 najboljih sudija, eksperata iz cijelog svijeta", piše Anadolija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...