STRAH OD NOVOG VALA: Ova evropska zemlja uvodi nova pravila za povratnike s odmora…

Poznati njemački virolozi pozdravili inicijativu ministra zdravlja Spahna o obaveznom testiranju za sve povratnike s odmora.

  • Svijet

  • 27. Jul. 2021  27. Jul. 2021

  • 0

Njemačka vlada zbog rasta incidencije želi pooštriti pravila testiranja za povratnike s godišnjih odmora. U zemlju ne bi mogao ući niko ko nije vakcinisan, preležao bolest ili predočio negativni test, piše "Deutsche Welle".

Strah od novog pandemijskog vala se širi među članovima njemačke vlade. Prvo je glasnogovornica vlade Ulrike Demmer najavila kako se razmišlja o uvođenju novih mjera ako incidencija i dalje nastavi rasti brzinom kojom trenutno raste, a sada je, kako javljaju mediji medijske grupe Funke, i ministar zdravstva Jens Spahn (Kršćansko-demokratska unija CDU) najavio pooštrenje pravila za povratnike s godišnjih odmora.

Testiranje za sve koji nisu vakcinisani

On planira uvesti pravilo po kojem bi svi oni koji nisu u potpunosti vakcinisani ili preležali koronavirus, pri ulasku u Njemačku bili dužni predočiti potvrdu o negativnom testu. Za sada ovo vrijedi samo za one koji u Njemačku dolaze avionom. Ovo pravilo bi vrijedilo za sve bez obzira na to smatra li se područje na kojem su boravili, rizičnim ili ne.

Trenutno za povratnike s odmora u Hrvatskoj ovo pravilo vrijedi samo za one koji su odmor proveli u Zadarskoj županiji, koja je još jedina županija koju njemačko ministarstvo vanjskih poslova smatra područjem visokog epidemiološkog rizika. Spahn je u prošlosti u više navrata upravo povratnike s odmora u jugoistočnoj Europi okrivio za širenje zaraze.Trenutno se niti jedna zemlja s ovog područja ne smatra rizičnom, piše "Deutsche Welle".

Strah od rasta incidencije

Prema informacijama iz krugova vlade, usaglašavanja o uvođenju ovih mjera trenutno se koordinira između ministarstava. Navodno se protivi jedino socijaldemokratska ministrica pravosuđa Christine Lambrecht, koja uvođenje obaveznog negativnog testa smatra neprimjerenom mjerom s obzirom na trenutno epidemiološko stanje u zemlji i još relativno nisku incidenciju u usporedbi s prvim kvartalom godine.

Ona, pak, istodobno ugostiteljima u Njemačkoj preporučuje otvaranje restorana samo za one koji su u potpunosti vakcinisani, što je krovno udruženje njemačkih ugostitelja Dehoga već odbacilo.

Trenutno je u Njemačkoj incidencija sa 14 relativno niska, ali ona, kako je rekla glasnogovornica vlade Demmer, raste munjevitom brzinom, u roku od sedam dana 75 posto. Incidencija se još do prije nekoliko dana u većini zemlje kretala između nule i pet. U nekim saveznim pokrajinama, poput najmnogoljudnije Sjeverne Rajne – Vestfalije, ponovno se uvode strožije mjere, poput ograničenja broja mušterija u trgovinama, pravila sa maskama u restoranima, a ponovno je, nakon svega nekoliko sedmica rada, zabranjen i rad noćnih klubova i diskoteka. U većim gradovima, poput Hamburga i Berlina, incidencija je u međuvremenu prešla vrijednost od 25.

I vakcinisane testirati

Zato su već neki poznati njemački virolozi pozdravili inicijativu ministra zdravlja Spahna za obaveznim testiranjem za sve povratnike s odmora. Frankfurtski virolog Martin Stürmer rekao je u razgovoru za javni servis ZDF kako povratnici iz inozemstva doprinose povećanju broja zaraza u Njemačkoj.

On smatra neodgovornim praksu po kojoj čak i svi oni koji dolaze iz područja visokog rizika, nisu obavezni testirati se. Stürmer bi, međutim, obavezu testiranja nakon povratka iz visokorizičnih područja uveo i za one koji su vakcinisani s obzirom na činjenicu kako je dokazano da se i vakcinisani mogu zaraziti delta varijantom koronavirusa.

Njemačka je prije nekoliko dana najpopularnije turističko odredište Španiju proglasila područjem visokog rizika.

Frankfurtski virolog je, također, pesimističan kada je u pitanju sprečavanje novog vala pandemije. "Porast broja novozaraženih dolazi mnogo prije očekivanog", rekao je Stürmer.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...